Podpuszczka do sera naturalna w płynie 50ml
Podpuszczka do sera naturalna w płynie 50ml
Podpuszczka do sera naturalna w płynie 50ml
Podpuszczka do sera naturalna w płynie 50ml
Podpuszczka do sera naturalna w płynie 50ml
Podpuszczka do sera naturalna w płynie 50ml

Podpuszczka do sera naturalna w płynie 50ml

Obecnie brak na stanie
16,08 zł

(16,08 zł szt.)

Brutto
  • Produkt naturalnego pochodzenia - podpuszczka cielęca.
  • Stabilny, zwarty skrzep - krzepnięcie (koagulacja) mleka polega na jego przejściu ze stanu płynnego na dwie frakcje, czyli skrzep oraz serwatkę, na skutek wytrącania kazeiny.
  • Duża wydajność - opakowanie wystarcza na 105 - 260 L mleka w zależności od rodzaju wytwarzanego sera.
  • Aktywność: 1:10 000 U (jedna porcja podpuszczki koaguluje z 10 000 porcji mleka).

 
  • Uniwersalność - odpowiednia do przygotowania różnego rodzaju serów podpuszczkowych świeżych i dojrzewających z mleka krowiego, koziego oraz owczego. 
  • Łatwe dozowanie - płynna forma ułatwia dozowanie, bez konieczności odważania. 

Kochasz domowe serowarstwo? Chcesz wykonać swój pierwszy ser? Ta podpuszczka zagwarantuje Ci dużą wydajność i prostotę użycia! Naturalna płynna podpuszczka pozyskana z chymozyny i pepsyny z trawieńców cielęcych to gwarancja zdrowego składu, delikatnego smaku i zachwycającego aromatu domowych serów! Wykonując go w domu raz - już nigdy nie sięgniesz po te dostępne na sklepowych półkach! Z użyciem tego produktu wyprodukujesz we własnym domu zarówno świeże, jak i dojrzewające sery ze świeżego mleka krowiego (także niskopasteryzowanego do 74°C), koziego oraz owczego. Prostota użycia podpuszczki, którą dozuje się niezwykle łatwo bez odważania, sprawi, że domowe serowarstwo stanie się dziennie proste! Podpuszczka sprzedawana w buteleczce o pojemności 50 ml wystarczy od 105 do 260 L mleka w zależności od wytwarzanego rodzaju sera. Jej aktywność 1: 10 000 U pozwoli Ci na wykorzystanie jedynie od 8 do 20 kropel na 2 L mleka!

Uwaga!

Optymalne pH mleka dla prawidłowego działania podpuszczki mieści się w zakresie 6 - 7. Przed użyciem podpuszczki należy dodać chlorek wapnia! Produkt przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze 4-8°C.

Okres terminu trwałości uwzględnia możliwość transportu produktu w temperaturze poniżej 30°C do 7 dni.

Sposób użycia:

1. Przed użyciem podpuszczki dodaj chlorek wapnia! 

2. Oblicz i odmierz dawkę podpuszczki proporcjonalną do użytej ilości mleka. Przed dodaniem podpuszczki do mleka o temp. 35-38°C, należy rozcieńczyć ją w 50 ml wody. (Zalecane dozowanie: 8-20 kropel (ok. 0,4 ml - 0,95 ml) na 2 L mleka.

3. Zgodnie ze stosowanym przepisem, w odpowiednim momencie dodaj podpuszczkę do podgrzanego do temp. 35-38 °C mleka (szczegółowe informacje znajdziesz w naszych przepisach na sery).

4. Całość delikatnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do utworzenia skrzepu na około 15-40 minut.

Przed dozowaniem podpuszczki dodaj chlorku wapnia (CaCl2) w ilościach ok. 1-10 g/10 L mleka, w zależności od rodzaju przygotowywanego sera. Chlorek wapnia wzbogaca mleko, zwiększa uzysk sera i ułatwienia pracę podpuszczce.

Aktywność: 1:10 000 U

Wydajność produktu: 105 - 260 L mleka.

Składniki: naturalna podpuszczka cielęca, sól, substancja konserwująca: benzoesan sodu.

Wymiary opakowania:

  • ∅ 3,8 cm
  • wysokość 9,5 cm
  • objętość netto 50 ml.
Masa: 56.0 g
Typ: płynna
Przeznaczenie: do sera
Materiał: cielęca
5904816000337
Nowy
No reviews

3 inne produkty w tej samej kategorii :

Product added to wishlist
Product added to compare.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.