Marchew

Marchew

Marchew należy uprawiać na glebach lekkich i przepuszczalnych, próchniczych i piaszczysto – gliniastych, średnio wilgotnych (zbyt sucha ziemia spowoduje słabe wykształcenie korzenia, nadmiar wody z kolei może powodować gnicie i pękanie korzenia). Dobrze jest odpowiednio przygotować podłoże – spulchnić, odchwaścić i oczyścić z kamieni a w razie potrzeby kompostować. Można też zastosować obornik ale wtedy marchew możemy wysiać dopiero w drugim roku po oborniku. Stanowisko pod uprawę powinno być słoneczne i przewiewne ponieważ wiatr utrudnia atakowanie roślin przez połyśnicę marchwiankę. Konieczne jest zmianowanie w uprawie marchwi dlatego należy zwrócić uwagę aby marchew lub inne warzywa korzeniowe powtarzały się na tym samym stanowisku nie częściej niż co 4 lata. Doskonale za to marchew się udaje na stanowiskach wcześniej zajętych przez warzywa cebulowe i dyniowate czy kapustne. Jeśli wysiewamy marchew po warzywach kapustnych, które wymagają obfitego nawożenia, nie musimy stosować dodatkowego zasilania. Nasiona marchwi wysiewa się wprost do gruntu, do wyznaczonych uprzednio rzędów od końca marca do czerwca. Niektóre wczesne odmiany marchwi można wysiewać pod niskimi osłonami lub w inspekcie. Nasiona wysiewa się na głębokości 1–2 cm, w rzędach co 15–30 cm. Po wzejściu roślin warto je przerywać i odchwaszczać. Dobrze jest też utrzymywać odpowiednią wilgotność podłoża i jeśli zachodzi taka potrzeba, dodatkowo podlewać.

W swoim składzie korzenie zawierają między innymi: błonnik, kwas foliowy, luteinę, witaminy (głównie karoteny i wit. A oraz wit. C i K), minerały (potas, sód, wapń, fosfor, magnez, siarka), cukry i pektyny. Ze względu na dużą zawartość karotenów i obecność luteiny, systematyczne spożywanie marchwi korzystnie wpływa też na wzrok, a duża ilość barwnika poprawia koloryt skóry i ułatwia opalanie. Marchew zawiera duże ilości witaminy A, oraz błonnik pokarmowy sprzyjający procesom trawienia i zapobiegający występowaniu chorób nowotworowych przewodu pokarmowego. Zawartość żelaza i kwasu foliowego działa krwiotwórczo, zapobiega niedokrwistości. Sok z marchwi jest polecany w leczeniu chorób skóry i oczu, anemii, reumatyzmie, cukrzycy, podawany dzieciom zapobiega zasiedlaniu przewodu pokarmowego przez pasożyty.

Product added to wishlist
Product added to compare.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.