Szczypiorek

Szczypiorek

Szczypiorek jest rośliną wieloletnią. Prowadząc uprawę z nasion, zwróćmy uwagę aby wybrać odpowiednie miejsce – nasłonecznione, ciepłe chociaż w półcieniu uprawa też może się udać. Lubi podłoża żyzne, próchnicze, lekko zasadowe. Z powodzeniem uprawę można prowadzić w pojemnikach i donicach. Dobrze jest odpowiednio przygotować podłoże do uprawy i siać w drugim roku po oborniku. Szczypiorek ma wysokie wymagania jeśli chodzi o wapń więc jeśli odczyn gleby jest lekko kwaśny należy ją wapnować.

Nasiona wysiewa się do gruntu już pod koniec marca, z powodzeniem można też szczypiorek wysiewać już w lutym pod osłonami z folii, pamiętając o wietrzeniu. Siejemy w rzędach, przerywając rośliny w odpowiedniej odległości –szczypiorek tworzy gęste kępy i musi mieć miejsce na rozrost. Rzędy powinny być odległe o 30cm od siebie a wschodzące rośliny przerywamy, zostawiając tylko te rośliny, które rosną w odległości 15cm od siebie. Bardzo ważne jest utrzymanie uprawy bez chwastów – np. perz przerastający kępki bywa trudny do usunięcia – dlatego najważniejsze zabiegi pielęgnacyjne w uprawie szczypiorku to odchwaszczanie, spulchnianie oraz odpowiednie nawadnianie – szczypiorek wprawdzie dobrze znosi suszę ale jest wtedy mniej soczysty. W czasie uprawy należy także ścinać kwiatostany aby nie osłabiać roślin. Zbiór szczypiorku uprawianego w gruncie rozpoczyna się w drugim roku uprawy. Polega on na ścinaniu liści nożem tuż przy powierzchni ziemi. Po zbiorze liście odrastają i uzyskuje się kolejny plon. Można go uprawiać na tym samym miejscu przez 4 lata.

Uprawę szczypiorku zaleca się nie tylko ze względu na jego właściwości odżywcze ale i na kuliste, ozdobne kwiatostany, które mogą być ozdobą każdego ogrodu a także ze względu na to, że sąsiedztwo szczypiorku, podobnie jak czosnku, uchroni sąsiadujące rośliny od chorób i szkodników.

Szczypiorek jest bogatym źródłem witaminy C a także wapnia, żelaza, magnezu, sodu, fosforu i potasu. Przyśpiesza trawienie, poprawia apetyt i reguluje ciśnienie krwi. Szczypiorek można podawać jako dodatek do jaj, sosów, sałatek oraz twarożku i kanapek. Wg opinii niektórych kucharzy, zamrożony utrzymuje swoje właściwości smakowe i wartości odżywcze.

Product added to wishlist
Product added to compare.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.