Szczypiorek jest rośliną wieloletnią. Prowadząc uprawę z nasion, zwróćmy uwagę aby wybrać odpowiednie miejsce – nasłonecznione, ciepłe chociaż w półcieniu uprawa też może się udać. Lubi podłoża żyzne, próchnicze, lekko zasadowe. Z powodzeniem uprawę można prowadzić w pojemnikach i donicach. Dobrze jest odpowiednio przygotować podłoże do uprawy i siać w drugim roku po oborniku. Szczypiorek ma wysokie wymagania jeśli chodzi o wapń więc jeśli odczyn gleby jest lekko kwaśny należy ją wapnować.
Nasiona wysiewa się do gruntu już pod koniec marca, z powodzeniem można też szczypiorek wysiewać już w lutym pod osłonami z folii, pamiętając o wietrzeniu. Siejemy w rzędach, przerywając rośliny w odpowiedniej odległości –szczypiorek tworzy gęste kępy i musi mieć miejsce na rozrost. Rzędy powinny być odległe o 30cm od siebie a wschodzące rośliny przerywamy, zostawiając tylko te rośliny, które rosną w odległości 15cm od siebie. Bardzo ważne jest utrzymanie uprawy bez chwastów – np. perz przerastający kępki bywa trudny do usunięcia – dlatego najważniejsze zabiegi pielęgnacyjne w uprawie szczypiorku to odchwaszczanie, spulchnianie oraz odpowiednie nawadnianie – szczypiorek wprawdzie dobrze znosi suszę ale jest wtedy mniej soczysty. W czasie uprawy należy także ścinać kwiatostany aby nie osłabiać roślin. Zbiór szczypiorku uprawianego w gruncie rozpoczyna się w drugim roku uprawy. Polega on na ścinaniu liści nożem tuż przy powierzchni ziemi. Po zbiorze liście odrastają i uzyskuje się kolejny plon. Można go uprawiać na tym samym miejscu przez 4 lata.
Uprawę szczypiorku zaleca się nie tylko ze względu na jego właściwości odżywcze ale i na kuliste, ozdobne kwiatostany, które mogą być ozdobą każdego ogrodu a także ze względu na to, że sąsiedztwo szczypiorku, podobnie jak czosnku, uchroni sąsiadujące rośliny od chorób i szkodników.
Szczypiorek jest bogatym źródłem witaminy C a także wapnia, żelaza, magnezu, sodu, fosforu i potasu. Przyśpiesza trawienie, poprawia apetyt i reguluje ciśnienie krwi. Szczypiorek można podawać jako dodatek do jaj, sosów, sałatek oraz twarożku i kanapek. Wg opinii niektórych kucharzy, zamrożony utrzymuje swoje właściwości smakowe i wartości odżywcze.
Roślina wieloletnia, średnio wysoka, bardzo plenna. Tworzy aromatyczny delikatny, intensywnie zielony, cienki szczypior o dużej zawartości witaminy C i ostrym smaku. Do uprawy na wiosnę i jesień. Nadaje się do wielokrotnego zbioru. Bardzo dobrze zimuje bez przykrycia. Wysiew na wiosnę od końca III do V do zimnego inspektu lub na rozsadniku. Rozsadę...
Roślina wieloletnia, rozrastająca się szybko w zwarte kępki. Liście wąskie i płaskie, o wyraźnym aromacie czosnku. Białe gwieździste kwiaty zebrane w słodko pachnące baldachy. Roślina o potrójnym zastosowaniu. Jako roślina lecznicza, działająca przeciwzapalnie i antyseptycznie, jako warzywo dodawane do sałatek i surówek, oraz jako bardzo dekoracyjna...
Roślina wieloletnia, zimująca w gruncie. Nie jest wrażliwa na lekkie zacienienie i niską temperaturę. Wymaga gleby piaszczysto-gliniastej o dużej zawartości próchnicy i wapnia. Potrzebuje intensywnego nawożenia organicznego przed siewem oraz mineralnego w trakcie uprawy. Przed siewem glebę starannie odchwaszczamy, szczególnie z perzu. Nasiona wysiewamy na...
Szczypiorek wytwarza zielone, soczyste liście bogate w witaminę C, karoten i olejki eteryczne zawierające siarkę. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek, twarożku, sałatek. Kwitnienie szczypiorku osłabia roślinę, dlatego zaleca się jego przycinanie w okresie wegetacji, pozostawienie kwiatowych główek uczyni roślinę dekoracyjną poprzez fioletowe kwiaty....
Szczypiorek ma działanie lecznicze ze względu na dużą zawartość witaminy C, karotenu, wit. B2. Wpływa korzystnie na trawienie, wzmaga apetyt i przyśpiesza przemianę materii. Obniżające poziom „złego” cholesterolu, ma także właściwości bakteriobójcze. Zawiera olejki eteryczne w skład, których wchodzą: siarka i sole mineralne.gramatura: 10g
Roślina wieloletnia z płaskimi, zielonymi liśćmi o łagodnym czosnkowym zapachu, około 50 cm wysokości. Wytwarza podziemną cebulę. Kwiaty białe, błyszczące, słodko pachnące, pojawiające się późnym latem. Surowcem są liście i cebulki. Stosuje się go do sałatek, zup i kanapek. Czosnek posadzony w ogrodzie zapobiega parchowi jabłoni, rdzom i mączniakom. Napar...
Roślina wieloletnia, zimująca w gruncie. Nie jest wrażliwa na lekkie zacienienie i niską temperaturę. Wymaga gleby piaszczysto-gliniastej o dużej zawartości próchnicy i wapnia. Potrzebuje intensywnego nawożenia organicznego przed siewem oraz mineralnego w trakcie uprawy. Przed siewem glebę starannie odchwaszczamy, szczególnie z perzu. Nasiona wysiewamy na...