Szczaw jest rośliną wieloletnią. Jest rzadko uprawiany –najczęściej są to niewielkie uprawy ogrodowe. Nie jest rośliną wymagającą, jest łatwy w uprawie. Dobrze jest odpowiednio przygotować podłoże – nasiona wysiewając w drugim roku po oborniku. Szczaw lubi stanowiska słoneczne ale ładnie rośnie także w półcieniu. Gleba powinna być zasobna, żyzna, próchnicza, wilgotna, łatwo nagrzewająca się, o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Konieczne jest spulchnienie podłoża.
Nasiona siejemy wprost do gruntu, w marcu – kwietniu w rzędach w odległości 30-40cm, po wzejściu siewek i przerwaniu należy pozostawić rośliny w odległościach 10-15cm. W uprawie jesiennej możemy wysiewać nasiona w pierwszej połowie sierpnia. W pierwszym okresie wzrostu należy zadbać o odchwaszczenie i odpowiednie nawodnienie roślin. Dobrze jest usuwać powstające kwiatostany aby zapobiec twardnieniu liści. Liście zbiera się w miarę dorastania, ucinając je u nasady. Na jednym stanowisku szczaw można uprawiać przez 3 lata.
Mimo, że często traktowany jest jak chwast, szczaw ma wiele wartości odżywczych – jest cennym źródłem witaminy A, C, B6, zawiera kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę, niacynę a także wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, sód i cynk. Ma działanie przeciwzapalne oraz grzybobójcze a dzięki przeciwutleniaczom opóźnia procesy starzenia. Pomaga w zwalczaniu infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych, stanach zapalnych zatok. Pobudza trawienie, wzmacnia apetyt, wspomaga pracę wątroby i woreczka żółciowego. Należy jednak dawkować jego spożycie ponieważ zawiera niebezpieczne szczawiany –związki powodujące odkładanie się kamienia w nerkach i pęcherzu. Może także odwapniać organizm, a jego nadmierne ilości mogą prowadzić do zaburzeń układu pokarmowego, biegunki i odwodnienia organizmu.
W kosmetyce szczaw używany jest do produkcji preparatów ujędrniających i wygładzających a także rozjaśniających (szczaw blokuje wydzielanie enzymu tyrozynazy co zapobiega powstawaniu przebarwień na skórze).
W kuchni jednym z najpopularniejszych zastosowań jest zupa szczawiowa ale szczaw możemy używać także jako składnik sałatek i sosów. Jest niskokaloryczny więc specjaliści zdrowego żywienia polecają go jako składnik koktajli a dietetycy zachęcają do jego spożywania w rozmaitych dietach.