Ma krótki okres wegetacji co pozwala na jego uprawę w gruncie zarówno wiosną jako przedplon oraz jesienią jako poplon. Można go uprawiać w zasadzie po wszystkich gatunkach z wyjątkiem kapustnych. Po ścięciu głównej róży roślina wytwarza mniejsze róże na bocznych pędach, które również są jadalne, dzięki czemu zostaje wydłużony okres użytkowania. Wysiew nasion możemy rozpocząć już w marcu pod osłonami lub w kwietniu -maju, na rozsadniku. Rozsadę o 4-6 liściach, sadzić od drugiej połowy kwietnia do końca czerwca, w rozstawie 50×50 cm. Wymaga gleby próchniczej i żyznej więc dobrze jest odpowiednio przygotować podłoże. Należy też pamiętać o nawożeniu i podlewaniu gdyż brokuł nie lubi suszy. W uprawie jesiennej brokułu jako poplon, koniecznie należy zebrać róże przed przymrozkami ponieważ sczernieją.
Brokuł jest świetnym surowcem do zamrażania gdyż przechowywany w ten sposób nie traci koloru oraz walorów smakowych. Spożywanie róż brokułów na surowo ma wartości terapeutyczne, działa antyrakowo. Jest bardzo cenny ze względu na dużą zawartość Wit. C oraz kwasu foliowego. Możemy go przyrządzać zarówno na ciepło jak i na zimno, dodając do omletów lub sałatek. Dodatkową zaletą brokułu jest to, że nie powoduje dolegliwości żołądkowych po zjedzeniu jego większej ilości jak np. w przypadku kalafiora czy kapusty. Brokuł jest warzywem dietetycznym – 100g świeżych róż zawiera tylko 27 kcal.