Podkategorie
Każda potrawa jest w stanie stać się kulinarnym arcydziełem, jeśli tylko jest odpowiednio przyprawiona. Zioła są jedynymi z częściej stosowanych przypraw – np. do sosów, sałatek, zup czy dań rybnych. Kupując nasiona ziół, można stworzyć swój własny domowy zielnik, dzięki któremu można uniezależnić się od produktów sklepowych, a jednocześnie cieszyć się świeżymi ziołami hodowanymi w sposób ekologiczny.
Oferowane w naszym sklepie nasiona ziół można wysiewać bezpośrednio do gruntu, na rozsadniku bądź też w szklarni. Proponowane tu nasiona pochodzą ze sprawdzonych upraw i najlepszych odmian. W bogatej ofercie znaleźć można między innymi nasiona następujących ziół - lubczyku, majeranku, mięty, lawendy, rozmarynu, szałwii, melisy czy rumianku. Są tu więc nie tylko zioła nadające potrawom idealny smak i aromat, ale też takie, które mają właściwości zdrowotne i doskonale nadają się do tworzenia naparów, płukanek i tym podobnych produktów.
Nasze nasiona ziół kierowane są zarówno do osób prywatnych, jak i zielarni oraz sklepów pragnących poszerzyć swoją ofertę o świeże zioła.
Proponujemy Państwu szczególny rodzaj nasion – taki, dzięki któremu proces siania jest dużo sprawniejszy – szybszy i łatwiejszy. Nasiona na taśmie sprawiają, że nie trzeba bawić się w pojedyncze układanie ich w grządkach. Jest to sposób idealny zwłaszcza dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z działką i nie mają wprawy w tego typu zajęciu. Nasiona na taśmie ułatwiają wysiew do gruntu, z kolei równomierne rozmieszczenie nasion eliminuje konieczność przerywki podczas wzrostu warzyw. Nasiona zostały odpowiednio rozmieszczone na specjalnej taśmie z celulozy, którą układa się w przygotowanej wcześniej grządce. Następnie wystarczy przysypać ją ziemią - potem po prostu taśma rozpuszcza się, a nasiona kiełkują.
Znajdujące się w naszej ofercie nasiona na taśmie zostały tak przygotowane, że gwarantują obfite plony bez żadnych szczególnych zabiegów dodatkowych. Jednocześnie tak pozyskane warzywa są zdrowe i bardzo smaczne.
Nasiona na taśmie pakowane w torebki papierowe - 11,5 x 16,5 cm z eurodziurką.
W opakowaniu znajduje się 5 m papierowej taśmy z nasionami.
Kiełki roślin cieszą się ogromną popularnością ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne. Co prawda, w sklepach można znaleźć kiełki od razu gotowe do spożycia, jednak to te świeżo wyhodowane zawierają najwięcej substancji zdrowotnych. Dlatego też pragniemy zaproponować Państwu starannie wyselekcjonowane nasiona na kiełki różnych warzyw. Dzięki nim bez względu na porę roku można mieć w domu porcję bogatych w witaminy kiełków, idealnych do potraw, a nawet w formie zdrowej przekąski.
Oferowane tu nasiona na kiełki pochodzą ze sprawdzonych hodowli i są pozbawione środków konserwujących – są to nasiona przeznaczone przede wszystkim na kiełki, a więc ekologiczne, wolne od pestycydów i innych specyfików chemicznych.
Nasiona na kiełki wszystkich oferowanych tu gatunków i odmian roślin charakteryzują się właściwym sobie, szczególnym bogactwem witamin i składników mineralnych. Posiadamy także praktyczne nasiona na kiełki w formie praktycznych mixów, które powstały z myślą o konkretnych właściwościach, np. wzmacniających organizm bądź dodających energii.
Nasiona ekologiczne (BIO) zostały pozyskane w oparciu o naturalne metody uprawy bez użycia środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Hodowla odmian i cała produkcja nasienna jest prowadzana z wykorzystaniem tradycyjnych metod rozmnażania, zgodnie z wymogami Unii Europejskiej i potwierdzona certyfikatem. Uprawy BIO są poddawane regularnym kontrolom, dzięki czemu, kupując ziarna z tej kategorii, można mieć pewność najwyższej jakości, w którą warto inwestować. O tym, że nasiona ekologiczne są najwyższej jakości, świadczy także fakt, że są one pozyskiwane z odmian, które charakteryzują się biologiczną odpornością na szkodniki, a tym samym nie wymagają użycia nawozów sztucznych.
Nasze nasiona ekologiczne kierowane są do gospodarstw ekologicznych, właścicieli działek, ogrodów przydomowych oraz wszystkich propagujących zdrowy i zrównoważony tryb życia. Wśród propozycji posiadamy wszystkie najważniejsze w polskiej kuchni warzywa takie, jak np. marchew, pietruszka, pomidory, ogórki, buraki ćwikłowe czy sałata.
Superfood to określenie stosowane dla produktów o ponadprzeciętnych właściwościach odżywczych, wyjątkowo cennych dla zdrowia. Brokuł zaliczany jest do Superfood ze względu na zawartość sulforanu – silnego przeciwutleniacza, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA. Antyrakowe właściwości będą zachowane jedynie pod warunkiem odpowiedniej obróbki...
Odmiana ogólnoużytkowa. Kształt korzenia kulisty o przekroju jednolitym i intensywnym ciemnoczerwonym zabarwieniu miąższu. Odmiana cechuje się niską skłonnością do akumulacji azotanów,dużą zawartością betaniny oraz korzystnym stosunkiem betaniny do wulgaksantyny.gramatura: 10+2g
Odmiana plenna. Przydatna do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa, dzięki dużej zawartości suchej masy nadaje się do długiego przechowywania. Miąższ ciemnowiśniowy o niewidocznych pierścieniach. Zawiera bardzo dużo betaniny.gramatura: 10g
Odmiana późna, plenna. Korzenie cylindryczne, wydłużone, średnicy 4-8 cm. Powierzchnia korzenia gładka, skórka delikatna, miąższ karminowo-czerwony,smaczny. Pierścienie niewidoczne lub słabo zaznaczone. Odmiana przydatna do bezpośredniego spożycia, przechowywania lub przetwórstwa. Okres wegetacji wynosi 110-120 dni.gramatura: 10+2g
Burak ćwikłowy jest jednym z najsłodszych warzyw (wysoka zawartość cukru), o cennych właściwościach dietetycznych i leczniczych. Korzenie o kulistym kształcie i ciemnoczerwonym zabarwieniu miąższu odznaczają się wysoką zawartością betaniny (naturalny barwnik), kwasu foliowego, witamin z grupy B, potasu, magnezu i żelaza oraz innych wielu cennych makro- i...
Burak ćwikłowy jest jednym z najsłodszych warzyw (wysoka zawartość cukru), o cennych właściwościach dietetycznych i leczniczych. Korzenie o kulistym kształcie i ciemnoczerwonym zabarwieniu miąższu odznaczają się wysoką zawartością betaniny (naturalny barwnik), kwasu foliowego, witamin z grupy B, potasu, magnezu i żelaza oraz innych wielu cennych makro- i...
Odmiana średniopóźna, plenna. Tworzy kuliste cebule o masie 80-100g, z dobrze przylegająca biała łuską. Miąższ średnio zwarty, biały, soczysty o łagodnym smaku. Zawartość suchej masy -12%. Z uwagi na kolor łuski i miąższu odmiana przeznaczona jest przede wszystkim do przetwórstwa na susz. Zalecana norma wysiewu wynosi 800-900 tys. szt. nasion/ha (tj....
Pierwsza polska odmiana cebuli o czerwonej łusce,późna. Ze względu na łagodny smak oraz wysoka zawartość witaminy C, znajduje zastosowanie w kuchni. Doskonała do sałatek oraz jako dodatek do potraw ze względu na swój dekoracyjny wygląd.Tworzy cebule o twardym, soczystym, fioletowo-białym miąższu i ciemnoczerwonej, dobrze przylegającej,suchej łusce....
Cebula jest bogatym źródłem witamin A, B1, B2, B6 E, PP, składników mineralnych(fosforu, wapnia, cynku, selenu, żelaza), saponin (leczą suchy kaszel), związków siarki (właściwości bakteriobójcze) oraz flawonoidów, w tym kwercetyny, która obniża ryzyko wystąpienia zawału serca. Przydatna do bezpośredniego spożycia oraz do przechowywania.Nasiona ekologiczne...
Odmiana średniowczesna, (118–125 dni),plenna. Cebule o średniej masie 110–130 g. Kształt cebul kulisty, sucha łuska brązowa, łatwa do obierania, szyjka cienka. Odmiana polecana na bezpośrednie spożycie oraz do przechowywania. Bardzo dobry surowiec do mrożenia i suszenia.gramatura: 5+1g
Odmiana średniowczesna, bardzo plenna. Rośliny tworzące 8-14 strąków zawierających do 5 nasion. Świeże nasiona w kolorze biło-seledynowym o wysokich walorach smakowych. Roślina dorastająca do wysokości 125 cm, krzewią się słabo. Wymaga gleby cięższej, żyznej zasobnej w wilgoć. Wysiew gniazdowo po 2-3 nasiona na głębokość 4-6 cm w III-IV w rozstawie 30-50...
Odmiana średnio wczesna, (okres weg. 80-90 dni), bardzo plenna o równomiernie dojrzewających strąkach średniej długości zawierających 3-5 dużych nasion barwy karminowo-czerwonej. Odmiana ta charakteryzuje się dużymi walorami smakowymi i łatwość pozyskiwania nasion ze strąków. Nasiona należy wysiewać na głębokość 4-6 cm jak najwcześniej na wiosnę III-V, w...
Odmiana średnio wczesna, bardzo plenna. Rośliny dorastają do wysokości 120 cm, krzewią się słabo. Na roślinie 6-10 szerokich strąków z 3-4 dużymi, płaskimi nasionami zielonkawobiałej barwy. Nasiona należy wysiewać na głębokość 4-6 cm jak najwcześniej na wiosnę III-V, w rzędy co 30-50 cm i w rzędzie kupowo po 2-3 nasiona co 25 cm. Wymaga gleby cięższej,...
Odmiana plenna średnio wczesna, (okres wegetacji 120 dni). Korzenie kuliste o gładkiej skórce bez pierścieni. Miąższ ciemnoczerwony, bardzo delikatny o dużej zawartości betaniny i cukrów. Można go uprawiać na każdej glebie dostatecznie żyznej i wilgotnej, nie zakwaszonej w drugim roku po oborniku. Siew na głębokość 2-3cm od IV do VI. Opakowanie: 10g...
Odmiana bardzo plenna. Korzenie charakteryzują się wysoką zawartością cukrów i czerwonego barwnika (betaniny). Miąższ o słabo zaznaczonych pierścieniach. Nadają się do długotrwałego przechowywania. Można je uprawiać na każdej glebie zasobnej w składniki pokarmowe. Siew od połowy kwietnia do końca czerwca. Opakowanie: 20g Siew: ½ IV- VI Zbiór: VII- X...
Odmiana wczesna, (okres wegetacji 110 dni), bardzo plenna, nadająca się do wczesnej uprawy. Korzeń płaski w kształcie dysku, miąższ ciemnoczerwony. Przydatna do bezpośredniego spożycia, przechowywania oraz przetwórstwa zwłaszcza jako surowiec do konserwowania. Na zbiór wczesny siew od początku IV na zbiór jesienno zimowy od V do początku VII. Grubość...
Odmiana bardzo plenna o korzeniach kulistych i dużej zawartości soku i słabo widocznych pierścieniach. Nadaje się do długotrwałego przechowywania zimowego. Odmiana przeznaczona na użytek letni i jesienny. Na zbiór letni nasiona należy wysiać około połowy kwietnia. Na sprzęt jesienno-zimowy od połowy maja do końca czerwca. Okres wegetacji 100-110 dni....
Odmiana wczesna, (okres wegetacji 110 dni), bardzo plenna, nadająca się do wczesnej uprawy. Korzeń płaski w kształcie dysku, miąższ ciemnoczerwony. Przydatna do bezpośredniego spożycia, przechowywania oraz przetwórstwa zwłaszcza jako surowiec do konserwowania. Na zbiór wczesny siew od początku IV na zbiór jesienno zimowy od V do początku VII. Grubość...
Częścią jadalną są duże, mięsiste liście barwy zielonej przyrządzane jak szpinak oraz soczyste białe ogonki liściowe przyrządzane i smakujące jak szparagi. Liście i ogonki liściowe zawierają dużo lekkostrawnego białka, żelaza, wapnia oraz witamin. Wysiew na głębokość 2-3cm od połowy IV do końca VI. Zbiór po 70 dniach od siewu.Opakowanie: 5g Siew: ½ IV-...
Odmiana bardzo plenna o wydłużonych korzeniach z zaokrągloną nasadą. Wyróżnia się smakowitością i intensywnie wybarwionym miąższem z dużą zawartością betaniny. Przydatna do bezpośredniego spożycia, przechowywania oraz przetwórstwa. Wysiew na głębokość 2-3 cm od początku IV do początku VII.Opakowanie: 10g Siew: IV- VI Zbiór: VII- X Rozstawa: 30 x 3 cm
Częścią jadalną są duże, mięsiste liście barwy bordowozielonej przyrządzane jak szpinak oraz soczyste czerwone ogonki liściowe przyrządzane i smakujące jak szparagi. Liście i ogonki liściowe zawierają dużo lekkostrawnego białka, żelaza, wapnia oraz witamin. Wysiew na głębokość 2-3cm od połowy IV do końca VI. Zbiór po 70 dniach od siewu.Opakowanie: 5g...
Odmiana średnio wczesna o białej łusce. Cebule o doskonałym, wyjątkowo delikatnym, słodkawym smaku i wadze 115g. Zastosowanie: do bezpośredniego spożycia i średnio długiego przechowywania. Wymaga gleby ciężkiej, żyznej, dostatecznie wilgotnej. Siew na głębokość 1cm, od połowy III do IV.Opakowanie: 3g Siew: III-IV Zbiór: VI -IX Rozstawa: 40x15cm
Odmiana średnio-wczesna (okres weg.125-130 dni) charakteryzująca się cebulami o intensywnej karminowo-fioletowej łusce, kuliste, lekko spłaszczone, o słodko pikantnym smaku. Miąższ niezwykle smaczny i ciekawym biało-fioletowym zabarwieniu. Cebule wyrównane o średniej wadze około 100-120 gr. Polecana jako dodatek do sałatek i długiego przechowywania....
Odmiana sałatkowa późna, tworząca bardzo duże (700-750g) cebule o doskonałym, wyjątkowo delikatnym, słodkawym smaku. Cebule w kształcie owalnym z żółtą, słomkową łuską. Można ją uprawiać z siewu wprost do gruntu lub z rozsady. Przy uprawie z rozsady cebule osiągają większy rozmiar. Nie nadaje się do długiego składowania. Wymaga gleby próchnicznej,...