Pasternak

Darmowa dostawa

Promocje

Korzeń pasternaku bardzo przypomina pietruszkę – oba warzywa łatwo ze sobą pomylić. Różni je ukształtowanie rozety, z której wychodzą liście – u pasternaku granica rozety jest widocznie zaznaczona, brzeg jest lekko zaokrąglony a sama rozeta lekko zapadnięta wgłąb korzenia – u pietruszki rozeta jest widocznie wychodząca z korzenia i nie tak regularna w kształcie. Najłatwiej odróżnić oba warzywa po liściach (lecz sprzedawane są zazwyczaj bez nich) –pasternak ma liście mniej postrzępione, większe i kwitnie na żółto. Smakowo też się różnią – pasternak jest słodszy i ma lekko orzechowy smak dlatego można go używać także jako przyprawę, a sam korzeń jest większy niż u pietruszki i bardziej miękki.

Ma dużo wartości odżywczych oraz wysoką zawartość błonnika.

Pasternak lubi stanowiska słoneczne a gleby żyzne, próchniczne, dobrze przekopane, o gruzełkowatej strukturze. Jest odporny na niskie temperatury, zimuje w gruncie, dlatego można go wysiać także późną jesienią.

Pasternak sieje się bezpośrednio do gruntu od końca lutego do połowy kwietnia lub późną jesienią październik – listopad. Długo kiełkuje więc trzeba się uzbroić w cierpliwość (ok. 2 – 4 tyg w zależności od warunków). Nie należy go uprawiać na miejscu po innych korzeniowych. Rośliny należy przerwać gdy mają kilka liści, pozostawiając 7-8 cm puste miejsca. Należy zwrócić uwagę na odpowiednie nawadnianie – zwłaszcza w okresie wzrostu korzenia. W pielęgnacji uprawy ważne jest również spulchnianie międzyrzędzi i odchwaszczanie. Pasternak można wykopać i przechowywać w suchym ciemnym miejscu lub zostawić w gruncie i sukcesywnie wybierać – jest odporny na niskie temperatury i dobrze się przechowa.

Pasternak ma wiele wartości odżywczych – zawiera magnez, żelazo, potas, fosfor i wapń oraz witaminy A, B1, B2, C, PP. Przyśpiesza trawienie, pobudza apetyt, działa moczopędnie dlatego jest polecany przez specjalistów zdrowego żywienia. Doskonały na susz jako przyprawa.

Pasternak  Jest 5 produktów.

  • filer na wiersz:
  • Odmiana późna, bardzo plenna. Doskonała na świeży rynek, do konserwowania, trwała w przechowywaniu. Uprawa łatwa i szybka. Odporny na choroby. Korzeń długi, gruby, miąższ biały, aromatyczny. Zastępuje pietruszką.Waga : 5g Siew: III-IV Zbiór: IX-XI

    Color:
      Size:
        1,34 zł
      • Odmiana w typie „White”, przeznaczona głównie dla przemysłu na susz oraz na świeżo dla bezpośredniego spożycia. Blaszka liściowa zielona, o ogonku liściowym średniej długości. Korzenie średniodługie, bez skłonności do rozgałęzień, o stożkowatym kształcie i białej nie ciemniejącej barwie korzenia oraz białym przekroju, silnie aromatyczne.gramatura: 5g

        Color:
          Size:
            1,89 zł
          • Częścią użytkową jest korzeń spichrzowy, zawierający dużo soli mineralnych, cukrów i witamin. Przeznaczony do sporządzania surówek, puree, jako przyprawa do produkcji suszu. Może zimować w polu. Siew: połowa marca – połowa kwietnia. Zbiór: październik – listopad. Rozstawa: 30–50 x 5–6 cm.gramatura: 5g

            Color:
              Size:
                1,89 zł
              • Odmiana w typie „White”, przeznaczona głównie dla przemysłu na susz oraz na świeżo dla bezpośredniego spożycia. Blaszka liściowa zielona, o ogonku liściowym średniej długości. Korzenie średniodługie, bez skłonności do rozgałęzień, o stożkowatym kształcie i białej nie ciemniejącej barwie korzenia oraz białym przekroju, silnie aromatyczne.gramatura: 100g

                Color:
                  Size:
                    15,02 zł
                  • Odmiana w typie „White”, przeznaczona głównie dla przemysłu na susz oraz na świeżo dla bezpośredniego spożycia. Blaszka liściowa zielona, o ogonku liściowym średniej długości. Korzenie średniodługie, bez skłonności do rozgałęzień, o stożkowatym kształcie i białej nie ciemniejącej barwie korzenia oraz białym przekroju, silnie aromatyczne.gramatura: 500g

                    Color:
                      Size:
                        50,82 zł
                      Pokazuje 1 - 5 z 5 elementów