Cebula

Cebula

Cebula ma średnie wymagania pokarmowe, najlepiej rośnie na ziemiach przepuszczalnych, próchniczych. Nie lubi ziemi kwaśnej -optymalne pH to 6-7,5. Jeśli pH jest niższe zaleca się wapnowanie. W przypadku nawożenia obornikiem, zabieg ten należy przeprowadzić na jesieni aby prawidłowo przygotować grunt pod siew wiosenny. Biorąc pod uwagę niewielki system korzeniowy cebuli może ona wymagać dokarmiania i nawodnienia. Doskonale reaguje na kompostowanie. Dobrze jest uprawę przerywać i odchwaszczać.

Cebula dobrze znosi uprawę w towarzystwie takich roślin jak sałata, pomidory, ogórki, truskawki ale nie lubi grochu i fasoli. Możemy ją siać po roślinach o niskich wymaganiach pokarmowych lecz nie po roślinach z tej samej rodziny. Jako roślinę korzeniową możemy ją uprawiać po roślinach liściowych (np. sałacie). Na to samo miejsce powinna wracać nie wcześniej niż po 4 latach. Uprawiana z siewu ma nieco większe wymagania pokarmowe ale za to lepiej się sprawdza w długim przechowywaniu niż z upraw dymki.

Cebula ma działanie bakteriobójcze dzięki zawartości lotnych i nielotnych związków siarkowych. Olejek cebulowy przeciwdziała rozwojowi gronkowców, paciorkowców oraz niektórych bakterii. Zawartość związków flawonoidowych korzystnie wpływa na serce. Preparaty cebulowe stosowane są do usuwania blizn. Cebula jest bogatym źródłem witamin z grupy B, E i K a także żelaza, potasu, magnezu, fluoru, wapnia i fosforu.

Cebula niszczy bakterie, które powodują infekcje skóry, w tym gronkowca złocistego. Jest używana do leczenia ran, oparzeń, ropni, trądziku – zapobiega infekcjom i ułatwia gojenie się ran. Sok z cebuli działa jak naturalny antybiotyk, jest idealnym lekiem na wszelkiego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych, takich jak zapalenie gardła czy oskrzeli. Polecana jest również dla cukrzyków, ponieważ obniża zawartość cukru we krwi.

Przepis na syrop z cebuli: 2-3 duże cebule pokroić w plastry lub drobno posiekać. Przełożyć do słoika i zasypać obficie cukrem – ok. 2 czubatych łyżek (można użyć miodu o ile osoba leczona syropem nie ma na niego uczulenia). Zakręcić słoik i odstawić na kilka godzin. Gdy cebula puści sok, przecedzić zawartość słoika przez gazę i pić 2-3 razy dziennie po 1 łyżce syropu.

Syrop doskonały jest na stany zapalne gardła i infekcje górnych dróg oddechowych. Można stosować profilaktycznie, gdy czujemy, że „rozbiera” nas przeziębienie.

https://agroter.pl/modules/iqithtmlandbanners/uploads/images/63f3a194b11de.jpg
Product added to wishlist
Product added to compare.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.