Kalarepa

Kalarepa

Kalarepa posiada krótki okres wegetacji. Można ją uprawiać jako przedplon lub poplon. Odradza się jednak uprawę po innych kapustnych z uwagi na zagrożenia chorobami i szkodnikami. Nie ma dużych wymagań glebowych – może być uprawiana w 3 roku po oborniku i po innych warzywach. Jest dość wymagająca pod względem temperatury. Najlepiej rośnie i tworzy zgrubienia przy temperaturze 12-18°C, na stanowisku dobrze nasłonecznionym i w wilgotnej glebie – kalarepa potrzebuje stałego, równomiernego nawodnienia, żeby rozwinąć dobrej jakości bulwy. Dobrze jest ją kompostować a dodatkowo obłożyć rozdrobnionymi liśćmi lub korą co sprawi to, że gleba pozostanie chłodna i wilgotna, a chwasty nie będą miały możliwości zaatakowania rośliny. Bulwy kalarepy zbieramy, gdy są młode i kruche. Powinny mieć około 7-10 cm średnicy. Odcinamy je od nasady rośliny. Liście można oddzielić i wykorzystać w kuchni – również są one jadalne.
Kalarepa zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Jest cennym źródłem żelaza, potasu, magnezu, fosforu, jodu, manganu i wapnia. Spożywać można również młode liście i mięsiste ogonki liściowe. Kalarepę dobrze jest spożywać surową aby w pełni skorzystać z dobrodziejstwa jej wartości odżywczych. Gotowana straci witaminy. Polecana jest jako składnik sałatek i koktajli przez specjalistów zdrowego żywienia.

https://agroter.pl/modules/iqithtmlandbanners/uploads/images/5ff8846fb81ea.jpg
Product added to wishlist
Product added to compare.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć