Pomidor

Pomidor

Pomidory wysiewa się w końcu marca i na początku kwietnia do skrzynek, małych inspektów lub doniczek, najlepiej w szklarni, tunelu foliowym lub na domowym parapecie.  Siejemy do odpowiednio przygotowanego podłoża. Może to być specjalna ziemia do siewu, kupiona w sklepie ogrodniczym lub podłoże przygotowane samodzielnie na bazie ziemi kompostowej lub podłoża torfowo-kompostowego. Nasiona należy wysiać równomiernie, przykrywając je cienką warstwą ziemi. Zwilżamy podłoże i staramy się utrzymać temperaturę ok. 22-25º C w dzień i 15-20º C w nocy aż do wschodu siewek. Aby utrzymać odpowiednia temperaturę oraz wilgotność można przykryć skrzynki folią ale trzeba pamiętać o codziennym odkrywaniu i wietrzeniu. Po wschodach folię usuwamy, a temperaturę obniżamy do 16-20°C, pamiętając cały czas o regularnym nawilżaniu ziemi. Gdy siewki rozłożą liścienie i ukażą się pierwsze liście, przeprowadza się pikowanie.

Pikowanie pomidorów to po prostu przesadzenie siewek rosnących w skrzyneczce do oddzielnych doniczek, w których rośliny będą mogły dalej się rozwijać. Do przesadzenia należy wybrać siewki najzdrowsze. Tak przygotowana rozsada będzie gotowa do dalszej uprawy. Przed przesadzeniem jej do gruntu powinno się ją zahartować, to znaczy trzeba zmniejszyć jej podlewanie a w końcowej fazie zupełnie zaprzestać podlewania. Trzeba odpowiednio wietrzyć szklarnię lub inspekt. Przesadzając, należy uważać aby system korzeniowy nie został uszkodzony.

Pomidory najlepiej sadzić do wilgotnej gleby i przy pochmurnej pogodzie. Od chwili posadzenia rośliny do jej przyjęcia się należy ją podlewać obficie lecz co kilka dni, uważając aby nie moczyć samej rośliny. Wybierajmy do wysadzenia stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatru. Podłoże powinno być przepuszczalne.

W szerszej produkcji musimy pamiętać, że pomidory możemy uprawiać dopiero w drugim roku po oborniku oraz że pomidorów nie należy sadzić na miejscu, w którym rosły inne rośliny psiankowate np. ziemniaki, papryka, bakłażan a także same pomidory z uwagi na zagrożenie chorobami oraz wyczerpanie składników pokarmowych z gruntu przez te głęboko korzeniące się rośliny. Pomidory dobrze jest uprawiać na stanowiskach, na których uprzednio uprawialiśmy kapustę, cebulę, groch, fasolę lub ogórki.

Pielęgnacja pomidorów zależna jest od odmiany. Odmian niskich nie przycinamy ani nie umieszczamy przy nich palików. Natomiast odmiany wysokie przycinamy aby przyspieszyć owocowanie i uzyskać większe owoce. Cięcie pomidorów polega na pozostawieniu pędu głównego i obcinaniu wszystkich bocznych. Możemy też przeprowadzić tak zwane ogławianie czyli obcięcie głównego pędu nad 3-5 gronem zabieg ten przeprowadzamy w celu uzyskania szybszego owocowania. Cięcie przeprowadzamy zawsze w godzinach popołudniowych, przy suchej, ciepłej i słonecznej pogodzie, ponieważ wtedy rany goją się najszybciej. Musimy też usuwać z naszych zagonów wszystkie liście suche, przebarwione lub zaatakowane przez szkodniki.

Pomidory będą nam pięknie rosły, kwitły i owocowały jeśli je dokarmimy np. nawozem z pokrzywy, zwanym gnojówką. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane a znacząco odżywią nasze roślinki. Poza tym jest to nawóz ekologiczny. Pokrzywy są bogate w takie składniki jak azot, potas i magnez, żelazo, wapń, krzem, mangan, cynk, kwasy organiczne i sole mineralne.
Najwięcej składników pokarmowych zawierają pokrzywy, które nie kwitną. Potrzebujemy: 1kg pociętej pokrzywy, 10 litrów wody oraz plastikowego wiaderka. Pociętą pokrzywę umieszczamy w wiaderku zalewamy wodą i pozostawiamy do sfermentowania na czas od jednego do dwóch tygodni – w zależności od pogody (wysoka temperatura przyśpieszy proces fermentacji). Raz dziennie mieszamy dokładnie zawartość wiaderka, co pozwala przyśpieszyć proces fermentacji. Nawóz z pokrzyw podczas fermentacji wydaje ostry nieprzyjemny zapach i mocno się pieni. Warto dodać do niego mączkę skalną, co złagodzi jego silną woń, wzbogacając go dodatkowo w potas. Podobnie na złagodzenie zapachu zadziałają kwitnące rośliny kozłka lekarskiego. Gdy płyn przestaje się pienić, mamy gotowy nawóz. Używamy go dopiero po rozcieńczeniu w proporcjach 1:10. Możemy nawozić tym płynem nasze pomidory co dwa tygodnie, poprawi to nie tylko kondycję roślin ale także uodporni je na choroby i szkodniki.

Pomidor jest jednym z najbardziej popularnych warzyw uprawianych zarówno w szerszej produkcji jak i w naszych ogródkach. C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego i biotyny. Zawierają także wiele składników mineralnych: potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. Ale przede wszystkim pomidory są niezwykle bogate w likopen, cenny antyutleniacz, który nadaje ich owocom czerwony kolor. a także przeciwdziała powstawaniu raka prostaty. Pomaga też w leczeniu cukrzycy, reumatyzmu, zapalenia stawów oraz jelita grubego i żołądka. Pomidor jest niskokaloryczny więc często polecany jest przez dietetyków i specjalistów zdrowego żywienia. Jednak aby skorzystać ze wszystkich jego dobrodziejstw, najlepiej aby uprawiany był ekologicznie bez nadmiaru nawozów i preparatów chemicznych dlatego warto sięgać po odmiany z odpornościami na choroby.

Pomidory spożywamy świeże, jako dodatek do potraw i sałatek a także w formie przecierów czy soków. Można je także wekować.

Product added to wishlist
Product added to compare.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.