Pietruszka

Pietruszka

Pietruszkę wysiewamy bezpośrednio do gruntu, na miejsce stałe ponieważ źle znosi przesadzanie. Do siewu wybieramy miejsce słoneczne, ciepłe a glebę próchniczą –nie za lekką i nie za ciężką, przepuszczalną (nie może być podmokła ponieważ pietruszka źle znosi zarówno nadmiar jak i niedobór wody). Ziemia nie może być kwaśna, najlepiej by była zbliżona do odczynu obojętnego. Pietruszkę siejemy w drugim roku po oborniku -dobrze jest glebę głęboko zaorać na jesieni a nawożenie uzupełnić nawożeniem mineralnym. Po wschodzie siewek rośliny należy przerwać. Zwykle praktykuje się wysiewanie pietruszki razem z rośliną wskaźnikową (w 3–5%), która wytyczy przyszłe rzędy, np. rzodkiewka, kalarepa, sałata i mak.

Konieczne jest zmianowanie –unikać należy upraw po ziemniakach, marchwi, grochu, pomidorach, cebuli a także samej pietruszki.  Poleca się uprawę na stanowiskach, na których wcześniej uprawiane były zboża (z wyjątkiem owsa) oraz warzywa dyniowate. Pietruszkę możemy zbierać po wykształceniu korzenia, na jesieni, nać pietruszki możemy zbierać od wiosny do jesieni.

Pietruszka zwyczajna jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne i żelazo. Zawarte w pietruszce witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi, a żelazo pomaga zwalczać anemię. Pietruszka pomaga również usuwać toksyny z organizmu. Właściwości pietruszki dotyczą także menstruacji. Pomaga wywołać spóźnioną miesiączkę, wzmacnia krwawienie. Pietruszka zwyczajna to również sprawdzony sposób na bóle menstruacyjne. Jej działanie rozkurczające dobrze wpływa na mięśnie miednicy. Wywar z pietruszki polecany jest na problemy z pęcherzem, prostatą i nerkami. Korzeń pietruszki ma właściwości moczopędne i jest stosowany w obrzękach i problemach z zatrzymaniem płynów w ciele.

Product added to wishlist
Product added to compare.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.