Ogórek

Ogórek

Ogórek lubi gleby lekkie, piaszczysto gliniaste, próchnicze, przepuszczalne. Ma duże wymagania nawozowe więc szykując stanowisko pod uprawę dobrze jest wzbogacić ziemię kompostem lub obornikiem. Jeśli gleba jest zbyt kwaśna, należy podsypać ją wapnem –optymalne pH ziemi dla ogórka to 6-7. Jest rośliną ciepłolubną więc dobrze sobie poradzi nawet na południowej wystawie pod warunkiem, że zostanie utrzymana właściwa wilgotność podłoża. Uprawa z siewu jest metodą najbardziej popularną i najtańszą jednoczenie. Siejemy na stałe miejsce, na głębokości ok. 2cm, po 2-3 nasiona razem. Aby zapewnić szybkie i równomierne wschody, dobrze aby ziemia była nagrzana – wierzchnia warstwa powinna mieć min. 12 ºC. Optimum wzrostu roślin otrzymamy w temperaturze 25-28 ºC. W okresie wzrostu ogórki należy zasilać co około dwa tygodnie, najlepiej nawozem zasobnym w potas. Można stosować wieloskładnikowe nawozy mineralne przeznaczone dla warzyw. Jeśli chcemy nawozić ogórki tylko naturalnie warto kompostować lub zasilać obornikiem, można też zasilać rośliny gnojówką z pokrzyw. Jeżeli w czasie wzrostu roślin zauważymy, że liście ogórków żółkną, łodygi są cienkie i włókniste, zaś owoce są zbyt jasne i czubate na końcach, świadczy to o niedoborze azotu w glebie.
Ogórek może być uprawiany po wszystkich roślinach z wyjątkiem rodziny dyniowatych (ogórek należy do tej grupy).
Ogórek lubi towarzystwo grochu, kapusty, sałaty, buraka ćwikłowego, selera, cebuli, bazylii, kopru, ogórecznika, nasturcji, czosnku, pietruszki, nagietka, słonecznika –uprawiany w ich towarzystwie ładnie rośnie i wydaje obfity plon. Plony będą bogatsze jeśli nie będziemy uprawiać go w sąsiedztwie rzodkiewki i ziemniaków.

Ogórek w 96% składa się z wody. Ogórki nie są zasobne w witaminy i minerały. Znajdziemy w nich niewielkie ilości witaminy C, K1 i witamin z grupy B, a także niewielkie ilości potasu, magnezu, miedzi i manganu. Najwięcej cennych substancji znajduje się w skórce ogórka dlatego ogórki pochodzące z biologicznych upraw zaleca się spożywać razem ze skórką. Ze względu na małą wartość kaloryczną i pomaganiu w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu są doskonałym składnikiem  diet odchudzających oraz oczyszczających z toksyn. Dzięki zawartości potasu ogórki poleca się przy wszystkich rodzajach chorób dróg moczowych, chorobach serca, którym towarzyszy opuchlizna i przy reumatyzmie. Zaleca się je ponadto przy zaparciach i cukrzycy. Lecznicze właściwości mają także pestki z ogórka. Można je wykorzystać do przygotowania naparu przeciwko zapaleniu nerek i zatrzymaniu moczu. Ogórek zawiera enzym askorbinazę, która niszczy witaminę C, teoretycznie jest więc niekorzystne łączenie ogórków z innymi warzywami. Za gorzki posmak ogórków odpowiada kukurbitacyna, która ma działanie antyrakowe. Występuje ona we wszystkich ogórkach, jednak najczęściej jej stężenie jest tak niskie, że nie wyczuwamy gorzkiego smaku. Zwiększa się, jeśli podczas uprawy ogórka pojawiają się długie okresy suszy, wahania temperatury oraz jeśli gleba jest uboga w azot.
Ogórki mają także swoje zastosowanie w kosmetyce – od setek lat uznawane są za naturalny środek kosmetyczny. Plasterki z ogórka pomagają na opuchnięte powieki, cienie pod oczami, a nawet leczą lekkie oparzenia, łagodzą podrażnienia, zmiękczają skórę, nawilżają, tonizują, odświeżają.
Ogórki zawierają związki, które działają alkalizująco, co oznacza, że posiadają zdolność odkwaszania organizmu.
Nowe odmiany ogórków (dot. odm. Zuzana, Alhambra, Orfeus) posiadają zdolność zawiązywania owoców beznasiennych co powoduje podwyższenie plonowania o ok. 30%. Są to tzw. odmiany partenokarpiczne.

Product added to wishlist
Product added to compare.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.