Jarmuż

Darmowa dostawa

Promocje

Jarmuż należy do rodziny kapustnych. Mimo bogatej historii, która sięga średniowiecza, został trochę zapomniany. Teraz znów odkrywamy jego walory smakowe i wartości odżywcze – został zaliczony do najzdrowszych roślin i stał się przebojem koktajli polecanych przez dietetyków.

Jarmuż można uprawiać właściwie na wszystkich glebach z wyjątkiem piaszczystych, kwaśnych i bardzo mokrych. Lubi stanowiska słoneczne. Można go uprawiać siejąc na rozsady lub bezpośrednio do gruntu. Należy pamiętać aby zostawić roślinom odpowiednio dużo miejsca do wzrostu. W pielęgnacji ważne jest nawadnianie –zwłaszcza w pierwszym okresie wzrostu, potem, gdy roślina ma już dobrze wykształcony system korzeniowy, zniesie nawet okresowe susze. Należy go odchwaszczać i go dodatkowo odżywić preparatami ekologicznymi aby ładnie rósł. Można go uprawiać jako plon główny lub poplon dla niektórych warzyw: cebuli, sałacie, fasoli, marchwi, szpinaku. Nie należy go uprawiać po innych kapustnych. Na tym samym stanowisku możemy go uprawiać dopiero po upływie 4 lat.
Dobrze znosi niskie temperatury –gdy lekko przemarznie, smak liści staje się delikatniejszy dlatego poleca się zbiór liściowy przez całą jesień i zimę.

Jarmuż zawiera witaminy grupy B, witaminę C, E oraz K a także żelazo, wapń, magnez, cynk i błonnik. Można go gotować (na parze aby nie utracić witamin) ale najlepiej spożywać na surowo, np. w sałatkach czy koktajlach. Powinien być nieodłącznym elementem diety w prewencji i leczeniu osteoporozy ze względu na znaczną zawartość wapnia. Dzięki wysokiej zawartości wapnia oraz potasu dieta bogata w jarmuż wspomaga regulację ciśnienia tętniczego krwi. Witamina C zwalcza wolne rodniki, uczestniczy w hamowaniu rozwoju miażdżycy, działa przeciwzapalnie. Witamina K pomoże w regulacji krzepnięcia krwi. Jarmuż jest również bogaty w beta-karoten (prowitamina witaminy A), który razem z witaminą E zadba o kondycję skóry, a z luteiną, doskonale wpłynie na wzrok. Najnowsze badania przekonują, że częste spożywanie jarmużu chroni przed nowotworami.
Pamiętać należy jednak, że jarmuż zawiera szczawiany więc korzystając z jego dobrodziejstw trzeba zachować umiar – szczególnie dotyczy to osób cierpiących na kamicę szczawianową a także osoby z problemami tarczycy, gdyż zawiera goitrogeny –substancje, które mogą zaburzać wchłanianie jodu.

Warto jednak wprowadzić jarmuż do diety, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym aby wzmocnić organizm. Poza tym jarmuż dobrze znosi niskie temperatury więc w naszym klimacie możemy go uprawiać także zimą. W uprawie nie ma specjalnych wymagań glebowych ale lubi stanowiska osłonięte od wiatru.

Jarmuż  Jest 6 produktów.

  • filer na wiersz:
  • Odmiana średniowczesna do 40-60cm wys., odporna na wywracanie i niskie temp. (do -15oC). Rozeta liści duża, kędzierzawa. Liście do bezpośredniego spożycia jak szpinak i do dekoracji potraw, zasobne w witaminy A i C oraz mikroelementy, bardzo odżywcze. Zebrane po przemrożeniu są delikatniejsze i pozbawione goryczy.Waga : 1g Siew: III-V Zbiór: IX-III...

    Color:
      Size:
        1,42 zł
      • Odmiana średnio późna o bardzo dekoracyjnych, silnie kędzierzawych liściach. Rośliny zwarte, wysokości 60-70 cm, bez tendencji do wywracania się, odporne na niskie temp. (do -15 C). Liście zasobne w witaminy A i C oraz sole mineralne, a zwłaszcza w łatwo przyswajalny wapń, fosfor, żelazo, mogą być spożywane w stanie świeżym w surówkach lub po ugotowaniu,...

        Color:
          Size:
            1,42 zł
          • Odmiana średnio późna wysokości 80-120 cm o dekoracyjnych silnie kędzierzawych smacznych liściach w kolorze szkarłatno-fioletowym. Rośliny odporne na niskie temp. (do -18 oC). Liście zasobne w witaminy A i C oraz sole mineralne, a zwłaszcza w łatwo przyswajalny wapń, fosfor, żelazo, mogą być spożywane w stanie świeżym w surówkach lub po ugotowaniu,...

            Color:
              Size:
                1,42 zł
              • Superfood to określenie stosowane dla produktów o ponadprzeciętnych właściwościach odżywczych, wyjątkowo cennych dla zdrowia.Jarmuż zaliczany jest do Superfood ze względu na zawartość sulforanu – silnego przeciwutleniacza,który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA. Antyrakowe właściwości będą zachowane jedynie pod warunkiem odpowiedniej obróbki...

                Color:
                  Size:
                    1,89 zł
                  • Świeże kiełki nasion mają wyjątkowo wysoką wartość odżywczą. W wypuszczanym przez roślinę pędzie koncentrują się wszystkie składniki odżywcze: witaminy A, C, B1, B6, E, H oraz składniki mineralne i mikroelementy. Są także źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika. Mają wszechstronny wpływ na nasz organizm. Obniżają poziom cholesterolu we...

                    Color:
                      Size:
                        2,76 zł
                      • Jarmuż Nero di toscana (Brassica oleracea convar. acephala var. sabellica) jest odmianą typu toskańskiego, bardzo plenną, a jednocześnie dekoracyjną. Tworzy ogromne rozety, zbudowane z wydłużonych, mięsistych, sztywnych i fantazyjnie ufryzowanych liści. W tych ciemnozielonych liściach właśnie kryją się wyrazisty, doskonały smak i bogactwo składników...

                        Color:
                          Size:
                            2,36 zł
                          Pokazuje 1 - 6 z 6 elementów