Fasola najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym, osłoniętym od wiatru. Jest rośliną ciepłolubną, wrażliwą na chłody. Optymalna temperatura dla prawidłowego wzrostu roślin wynosi 20–25 ºC. Najlepiej rośnie na ziemi żyznej i średnio żyznej, nie kwaśnej.
Nasiona fasoli wysiewamy do gruntu w drugiej połowie maja, ponieważ roślinie szkodzą niewielkie nawet przymrozki (nasiona najlepiej kiełkują w 15–22 º.C). Uprawę możemy rozpocząć od połowy maja, po przejściu tzw. Zimnej Zośki, to najoptymalniejszy termin. Gleba, na jakiej rośnie, powinna być ciepła, żyzna, próchniczna, przepuszczalna o pH zbliżonym do obojętnego (pH nie może być niższe niż 5,5). Dobierzmy również dobrze stanowisko – najlepsze będzie miejsce w pełnym słońcu oraz osłonięte od wiatru. Nie należy uprawiać fasoli na glebach zbyt lekkich i o wysokim poziomie wody gruntowej. Fasolę sieje się w pierwszym lub drugim roku po zastosowaniu obornika lub kompostu.
W uprawie dobrym przedplonem są warzywa kapustne, cebulowe, a także pomidor czy ogórek. Nie należy sadzić fasoli po warzywach motylkowych, marchwi i pietruszki, ze względu na ryzyko wystąpienia chorób i szkodników.
Pielęgnacja fasoli polega na odchwaszczaniu i spulchnianiu ziemi.
Fasola szparagowa zawiera cenne składniki mineralne: wapń, potas, mangan i magnez a także witaminy i błonnik pokarmowy. Odmiany o zielonych strąkach mają dużo β-karotenu (prowitaminy A) i witamin C i K. Zielone ziarna szparagówki są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, dlatego każdy, kto zmaga się np. z zaparciami, może włączyć fasolkę do diety. Szparagówka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Niestety fasolka powoduje wzdęcia, dlatego ludzie otyli i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego nie powinni jej spożywać zbyt często. Zawarte w fasolce potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu. Ponadto regularne spożycie fasolki pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, zwłaszcza trójglicerydów, co zapobiega miażdżycy i zawałom serca. Witaminy A, E i C to witaminy antyoksydacyjne, działają jako przeciwutleniacze, podobnie beta-karoten i flawonoidy. Dzięki temu chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Zawarte w szparagówce białko pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, dlatego po jej zjedzeniu następuje bardzo powolny wzrost poziomu cukru, a co za tym idzie – nie są potrzebne duże ilości insuliny, by go przetworzyć. Te właściwości są szczególnie ważne we wczesnej fazie choroby. Ugotowane strączki fasoli działają moczopędnie i przyspieszają usuwanie kwasu moczowego z organizmu, dzięki czemu wspomagają leczenie artretyzmu, czyli skazy moczanowej, chorób nerek i pęcherza moczowego. Ponadto szparagówka stymuluje prawidłowy przepływ moczu, co z kolei pomaga organizmowi szybciej pozbyć się toksyn z organizmu. Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna, w 90% składa się z wody. Ponadto jest bogatym źródłem potasu, który wzmaga wydalanie toksyn z organizmu, dlatego reguluje wagę ciała i zapobiega cellulitowi wodnemu. Dzięki obecności kwasu foliowego jest polecana kobietom w ciąży gdyż zapobiega wadom płodu, przedwczesnym porodom, zatruciom ciążowym i poronieniom.
Nie należy jeść surowej fasolki szparagowej, ponieważ zawiera fazynę – toksyczne białko roślinne (toksalbuminę), które zostaje zneutralizowane dopiero podczas gotowania.
Odmiana wczesna, karłowa, plenna. Okres wegetacji około 65 dni. Strąki długości 11-12 cm, żółte proste, bezwłókniste, dojrzewają stopniowo. Nasiona białe. Przeznaczenie do przetwórstwa i spożycia na świeżo. Wysiew wprost do gruntu od połowy V do początku VII. Zbiór od połowy VII do IX. Opakowanie: 50g Siew: V- początek VII Zbiór: połowa VII- IX...
Odmiana bardzo wczesna, karłowa, bezłykowa, strąki żółte długości 12-14 cm. Plenna. Odporna na wirusa mozaiki zwykłej fasoli i antraknozę. Odmiana ta nadaje się do bezpośredniego spożycia, konserwowania i mrożenia. Dobrze plonuje na glebach żyznych, bogatych w próchnicę. Dla przedłużenia okresu plonowania, można siać sukcesywnie, co 10-14 dni do połowy...
Odmiana wczesna, (okres wegetacji 65 dni), tyczna szparagowa, o strąkach długich bezwłóknistych koloru fioletowego. Strąki po ugotowaniu stają się zielone. Wymaga gleby żyznej, niezbyt zwięzłe. Wymaga podpór, lub siewu przy wysokich płotach. Wysiew wprost do gruntu po 3-4 nasiona w jednym miejscu, od połowy V do VI na głębokość 3-5cm. Opakowanie: 10g...
Odmiana karłowa, średnio wczesna. Roślina o pokroju zwartym, strąki jasnozielone, długości 12-14 cm, proste, mięsiste, bezwłókniste, osadzone w górnej części rośliny. Odmiana plenna, nadaje się na zbiór mechaniczny. Przeznaczona do bezpośreniego spożycia i przetwórstwa. Siew na głębokość 2-5cm od połowy V do połowy VII. Opakowanie: 30g Siew: ½ V- ½ VII...
Odmiana wczesna karłowa, mająca zastosowanie zarówno jako fasola szparagowa jak i do uprawy na suche nasiona. Tworzy atrakcyjne szerokie, bezwłókniste, soczyste strąki, barwy żółtozielonej z czerwonym nakrapianiem. Polecane są do bezpośredniego spożycia, konserwowania i mrożenia. Wysiew nasion od początku V do końca VI na głębokość 3-5cm.Opakowanie:...
Odmiana bardzo wczesna,karłowa (okres wegetacji 63 – 65 dni). Plenna, przeznaczona na bezpośrednie zaopatrzenie rynku i do przetwórstwa. Strąki bezwłókniste długości 12–15 cm. dość grube 8–10-mm., mięsiste. Odmiana odporna na antraknozę i bakteriozę. Ze względu na krótki okres wegetacji polecana jest do uprawy przyspieszonej w tunelach i w polu pod...
Odmiana karłowa średniowczesna, plenna, o wydłużonym okresie zbioru, odporna na antraknozę. Strąki bezwłókniste, proste, intensywnie żółte długości 12-15 cm, osadzone w górnej części rośliny. Polecana do bezpośredniego spożycia, konserwowania i mrożenia. Nadaje się do uprawy w tunelach. Siew na głębokość 2-5cm od połowy V do początku VII. Pierwszy zbiór...
Odmiana średniowczesna,karłowa. Tworzy bezwłókniste złotożółte strąki długość 15-18cm powyżej liści, co ułatwia ich zbiór. Rośliny o stabilnym wzroście gwarantującym wysokie i wyrównane zbiory. Polecana do bezpośredniego spożycia, konserwowania i mrożenia.Wysiew nasion od początku V do połowy VII. Zbiór od połowy VII do IX.Opakowanie: 30g Siew: V-...
Odmiana wczesna tyczna, (wys. 2,5-3 m), typu MAMUT tworzy długie, żółte, szerokie, płaskie strąki dorastające od 20- 25 cm. Strąki bezwłókniste bardzo smaczne, ziarno białe. Wymaga podpór (palików). Udaje się najlepiej na glebach średnio zwięzłych, żyznych, bogatych w próchnicę, ciepłych. Siew: druga połowa V do VII.Opakowanie: 10g Siew: połowa V- VII...
Odmiana tyczna szparagowa o zielonych bezwłóknistych strączkach długości 20-25 cm. w przekroju okrągłe. Wysiew na głębokość 2-3cm po 15 maja po 2-3 nasiona co 40 cm. Wymaga stosowania podpór. Nadaje się do bezpośredniego spożycia lub konserwowania. Najlepiej udaję się na glebach żyznych, przepuszczalnych, szybko się nagrzewających.Opakowanie: 10g...
Odmiana tyczna żółtostrąkowa. Strąki długości 20-25 cm, okrągłe, mięsiste, bezłykowe. Nasiona białe, okrągłe. Zapewnia bardzo obfite zbiory. Odporna na wirusa mozaiki fasoli. Wymaga podpór (palików). Udaje się najlepiej na glebach średnio zwięzłych, żyznych. Siew druga połowa V do VI.Opakowanie: 10g Siew: połowa V- VI Zbiór: VII- X Rozstawa: 60 x 50 cm
Odmiana tyczna o długim okresie zbioru do uprawy na suche ziarno. Okres wegetacji od siewu do zbioru: 120 dni. Strąki duże, spłaszczone, dojrzewają stopniowo. Nasiona bardzo duże, barwy białej – masa tysiąca nasion przekracza 1000 g. Rośliny dorastają do wysokości 3-4 m i wymagają silnych podpór. Najlepiej udaje się na glebach żyznych, próchnicznych,...
Odmiana wczesna karłowa,obficie plonująca o długich, lekko wygiętych strąkach barwy fioletowej. Polecana do uprawy amatorskiej. Bezwłókniste strąki po ugotowaniu zmieniają barwę na zieloną. Polecane są do bezpośredniego spożycia, konserwowania i mrożenia. Wysiew wprost do gruntu w od połowy V do VI na głębokość 3-5cm.Opakowanie: 30g Siew: V- VI Zbiór:...
Odmiana plenna karłowa, nie wymaga podpór. Polecana do uprawy wielkotowarowej i amatorskiej na suche nasiona. Rośliny o wysokości 35-50cm. Strąk o długości 14cm, szeroki i słabo wygięty. Nasiona cylindryczne, duże (masa 1000 nasion 1500-1700g ), białe ze słabym połyskiem, lekko żyłkowane. Wysiew nasion od początki V do końca VI na głębokość 3-5 cm....
Odmiana karłowa wczesna bardzo plenna. Tworzy bezwłókniste ciemnozielone okrągłe strąki, najczęściej lekko wygięte o długości 13-16cm. Ze względu na wczesność i dobry smak nadaję się do bezpośredniego spożycia oraz mrożonki i konserwy. Wysiew wprost do gruntu w od drugiej połowie maja do początku lipca.Opakowanie: 30g Siew: ½ V- początek VII Zbiór: VII-...
Odmiana wczesna, karłowa, wysokość roślin 30-45cm, bardzo plenna, typu Wstęga. Tworzy bezwłókniste jasnożółte płaskie strąki, 2-2,5 cm. szerokości, i długości 16-17cm. Nasiona koloru czarnego. Ze względu na wczesność i dobry smak nadaję się do bezpośredniego spożycia oraz mrożonki i konserwy. Wysiew wprost do gruntu w od połowy V do VII na głębokość...
Odmiana karłowa o zwartym krzaczastym pokroju mająca zastosowanie zarówno jako fasola szparagowa jak i do uprawy na suche nasiona. Tworzy szerokie, bezwłókniste, soczyste zielone strąki z 4-5 nasionami o zdumiewająco podobnym rozmieszczeniu kolorów czarno-białego do diagramu yin yang. Tą odmianę o niezwykle oryginalnych nasionach można uprawiać...
Ciepłolubna roślina osiągająca wysokość do 3 m. Wymaga podpór. Częścią jadalną są smaczne wąskie, zielone, bezwłókniste strąki, bardzo długie (40-60cm). Można je spożywać po ugotowaniu w całości, jak warzywne spaghetti lub pokrojone na kawałki, jak fasolkę szparagową. Siew pod osłonami od IV do połowy VI. Wysiew wprost do gruntu po 15 maja, w temp powyżej...
Fasola Mung króluje wśród wszystkich kiełków ze względu na smak i wartości odżywcze. Jej kiełki są bardzo smaczne, chrupiące, smakiem przypominają świeży, młody groszek. Świetnie nadają się do wszelkich potraw kuchni azjatyckiej z dodatkiem curry, można je dodawać do wszelkiego rodzaju sałatek, makaronów, ryżu, zapiekanek i jarzyn. zarówno na ciepło jak i...
Fasola adzuki podobna jest w smaku do fasoli mung. Jej czerwono-brązowe nasiona cenione są za swoje prozdrowotne i odchudzające właściwości. Kiełki fasoli adzuki leczą dolegliwości związane z infekcjami pęcherza moczowego oraz chronią przed niedokrwistością. Jej kiełki są bardzo smaczne, chrupiące o lekko słodkim orzechowym posmaku. Świetnie nadają się do...
Odmiana karłowa wczesna bardzo plenna. Tworzy bezwłókniste ciemnozielone okrągłe strąki, najczęściej lekko wygięte o długości 13-16cm. Ze względu na wczesność i dobry smak nadaję się do bezpośredniego spożycia oraz mrożonki i konserwy. Wysiew wprost do gruntu w od drugiej połowie maja do początku lipca.Opakowanie: 500g Siew: ½ V - początek VII Zbiór:...
Odmiana wczesna, karłowa, plenna. Okres wegetacji około 65 dni. Strąki długości 11-12 cm, żółte proste, bezwłókniste, dojrzewają stopniowo. Nasiona białe. Przeznaczenie do przetwórstwa i spożycia na świeżo. Wysiew wprost do gruntu od połowy V do początku VII. Zbiór od połowy VII do IX.
Odmiana wczesna tyczna, (wys. 2,5-3 m), typu MAMUT tworzy długie, żółte, szerokie, płaskie strąki dorastające od 20- 25 cm. Strąki bezwłókniste bardzo smaczne, ziarno białe. Wymaga podpór (palików). Udaje się najlepiej na glebach średnio zwięzłych, żyznych, bogatych w próchnicę, ciepłych. Siew: druga połowa V do VII.Opakowanie: 100g Siew: połowa V -...
Fasola Mung króluje wśród wszystkich kiełków ze względu na smak i wartości odżywcze. Jej kiełki są bardzo smaczne, chrupiące, smakiem przypominają świeży, młody groszek. Świetnie nadają się do wszelkich potraw kuchni azjatyckiej z dodatkiem curry, można je dodawać do wszelkiego rodzaju sałatek, makaronów, ryżu, zapiekanek i jarzyn. zarówno na ciepło jak i...