Nasiona ekologiczne (BIO) zostały pozyskane w oparciu o naturalne metody uprawy bez użycia środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Hodowla odmian i cała produkcja nasienna jest prowadzana z wykorzystaniem tradycyjnych metod rozmnażania, zgodnie z wymogami Unii Europejskiej i potwierdzona certyfikatem. Uprawy BIO są poddawane regularnym kontrolom, dzięki czemu, kupując ziarna z tej kategorii, można mieć pewność najwyższej jakości, w którą warto inwestować. O tym, że nasiona ekologiczne są najwyższej jakości, świadczy także fakt, że są one pozyskiwane z odmian, które charakteryzują się biologiczną odpornością na szkodniki, a tym samym nie wymagają użycia nawozów sztucznych.
Nasze nasiona ekologiczne kierowane są do gospodarstw ekologicznych, właścicieli działek, ogrodów przydomowych oraz wszystkich propagujących zdrowy i zrównoważony tryb życia. Wśród propozycji posiadamy wszystkie najważniejsze w polskiej kuchni warzywa takie, jak np. marchew, pietruszka, pomidory, ogórki, buraki ćwikłowe czy sałata.
Burak ćwikłowy jest jednym z najsłodszych warzyw (wysoka zawartość cukru), o cennych właściwościach dietetycznych i leczniczych. Korzenie o kulistym kształcie i ciemnoczerwonym zabarwieniu miąższu odznaczają się wysoką zawartością betaniny (naturalny barwnik), kwasu foliowego, witamin z grupy B, potasu, magnezu i żelaza oraz innych wielu cennych makro- i...
Burak ćwikłowy jest jednym z najsłodszych warzyw (wysoka zawartość cukru), o cennych właściwościach dietetycznych i leczniczych. Korzenie o kulistym kształcie i ciemnoczerwonym zabarwieniu miąższu odznaczają się wysoką zawartością betaniny (naturalny barwnik), kwasu foliowego, witamin z grupy B, potasu, magnezu i żelaza oraz innych wielu cennych makro- i...
Cebula jest bogatym źródłem witamin A, B1, B2, B6 E, PP, składników mineralnych(fosforu, wapnia, cynku, selenu, żelaza), saponin (leczą suchy kaszel), związków siarki (właściwości bakteriobójcze) oraz flawonoidów, w tym kwercetyny, która obniża ryzyko wystąpienia zawału serca. Przydatna do bezpośredniego spożycia oraz do przechowywania.Nasiona ekologiczne...
Pietruszka naciowa odznacza się wyższą niż nać pietruszki korzeniowej zawartością olejków lotnych i aromatycznych. Zawiera flawonoidy (działanie przeciwzapalne), kumaryny, związki o właściwościach moczopędnych, witaminy A, C i E oraz żelazo. Nie tworzy korzenia palowego. Liście zielone, gładkie, szybko odrastające po ścięciu. Nasiona ekologiczne...
Koper sprawdza się zarówno w uprawie „na zielono” – do bezpośredniego spożycia, mrożenia i suszenia jak i z przeznaczeniem do kwaszenia. Zawiera sole mineralne, witaminy (m.in.: A, B, C), kwasy organiczne, flawonoidy i kumaryny (substancje aromatyczne). Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i oddechowy. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych i śluzu w...
Szpinak jest cennym warzywem bogatym w witaminę C oraz żelazo. 100g świeżych liści zawiera 48,8 mg wit.C oraz 2,4 mg żelaza. Zawiera również wiele soli mineralnych, a zwłaszcza chlorofilu oraz dwa silnie działające przeciwutleniacze - luteinę i betakaroten. W młodych liściach znajduje się najwięcej łatwo przyswajalnych składników odżywczych....
Roślina jednoroczna, przyprawowa, lecznicza, o aromatycznych liściach spożywanych w stanie świeżym lub suszonym. Zawiera m.in. sole mineralne i witaminy. Doskonały dodatek do wielu potraw. Wpływa korzystnie na procesy trawienne i przeciwzapalnie. Nasiona ekologiczne wyprodukowane w oparciu o naturalne metody uprawy bez użycia chemicznych środków ochrony...
Sałata jest warzywem niskokalorycznym o wysokiej zawartości cennych soli mineralnych – wapnia, potasu, żelaza, kwasów organicznych, błonnika (regulujący trawienie), witamin: A, B1, B2, B6 i PP oraz witaminy C i E (silne przeciwutleniacze, przeciwdziałają procesom starzenia). Powinna być uprawiana w warunkach krótkiego dnia (wiosna, jesień).Nasiona...
Warzywo bogate w wiele cennych witamin A, B1, B2, B3, B6, C oraz składników mineralnych (potas, wapń i żelazo). Wzmacnia system immunologiczny, działa odkwaszająco i wpływa korzystnie na procesy trawienia. Nie kumuluje metali ciężkich. Owoc o maczugowatym kształcie, miąższ kruchy, jędrny, biały do jasnokremowego. Polecany do bezpośredniego spożycia,...
Polecany do bezpośredniego spożycia, konserwowania oraz do kwaszenia. Owoce kształtne, długo zachowujące zieloną barwę, bez goryczy. Wartość odżywcza jest niewielka, lecz są cenne ze względu na smak i zawartość wielu związków o charakterze zasadowym, co korzystnie wpływa na trawienie i odkwasza organizm. Nasiona ekologiczne wyprodukowane w oparciu o...
Sałata jest warzywem niskokalorycznym o wysokiej zawartości cennych soli mineralnych – wapnia, potasu, żelaza, kwasów organicznych, błonnika (regulujący trawienie), witamin: A, B1, B2, B6 i PP oraz witaminy C i E (silne przeciwutleniacze, przeciwdziałają procesom starzenia). Może być uprawiana na zbiór wiosenny, letni a także jesienny z siewu na początku...
Strąki fasoli odznaczają się wysoką wartością odżywczą i dietetyczną, są bogate w białko, witaminy (B1, K, PP, C, karoten), sole mineralne (wapnia, żelaza, fosforu), błonnik oraz zawierają trójterpeny o właściwościach bakteriobójczych, kwasy organiczne, alantoinę, cholinę, inozytol. Nasiona charakteryzuje duża ilość białka (ok. 20 g białka na 100 g...
Owoce papryki zawierają bardzo dużo witaminy C (kilkakrotnie więcej niż cytryna), E, K, B, rutynę, składniki mineralne (głównie potas, wapń, magnez i fosfor). Mają właściwościmoczopędne, obniżające ciśnienie krwi, aktywujące układ trawienny. Zabarwienie stożkowatych owoców w fazie dojrzałości konsumpcyjnej - czerwone. Polecana do uprawy w tunelach nie...
Odmiana o dużych, mięsistych owocach. Owoce są źródłem witamin m.in. C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego, biotyny i karotenu oraz bogate w potas. Zawierają równieżsód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. W owocach pomidora zawarty jest także likopen (cenny przeciwutleniacz) oraz kwasy hamujące powstawanierakotwórczych nitrozamin....
Rzodkiewka jest źródłem witaminy C (100 g rzodkiewek dostarcza 20,6 mg witaminy), B1, B2 i PP oraz składników mineralnych jak żelazo, wapń, siarka, magnez, miedź i mangan. Charakterystyczny smak rzodkiewce nadają olejki gorczyczne, zawierające siarkę (wpływają na układ trawienny i zwiększają apetyt). Zgrubienie kuliste o czerwonejskórce. Polecana do...
Rzodkiewka jest źródłem witaminy C (100 g rzodkiewek dostarcza 20,6 mg witaminy), B1, B2 i PP oraz składników mineralnych jak żelazo, wapń, siarka, magnez, miedź i mangan. Charakterystyczny smak rzodkiewce nadają olejki gorczyczne, zawierające siarkę (wpływają na układ trawienny i zwiększają apetyt). Zgrubienie kuliste o czerwonejskórce. Polecana do...
Kiełki brokuła, zawierają sulforafan – substancję antyrakową, której stężenie w kiełkach jest kilkadziesiąt razy większe niż w samym brokule. Powinny one znajdować się w diecie ludzi chorych lub zagrożonych nowotworami. Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu. Produkt naturalny...
Kiełki nasion brokułu są źródłem najcenniejszych dla organizmu składników odżywczych: witamin A, C, B1, B2, PP, mikroelementów (wapń, żelazo, fosfor, magnez), enzymów i innych składników wzmacniających. Najcenniejszy w brokule jest sulforafan – substancja antyrakowa, której stężenie w kiełkach jest 200 razy większe niż w samym brokule. Ponadto kiełki...
Kiełki buraka ze względu na dużą zawartość błonnika i enzymów, szczególnie betaniny, są dobrym środkiem regulującym pracę przewodu pokarmowego i przeciwdziałającym zaparciom, silnie odtruwają jelito, wątrobę, nerki i oczyszczają krew. Kiełki są bogate w organiczne żelazo. Zwiększają ilość krwinek czerwonych zawierających hemoglobinę. Produkt naturalny...
Tabliczki do oznaczania upraw w doniczkach lub w ogrodzie.długość: 10cm ilość: 15 szt.
Mieszanka nasion na kiełki skomponowana z gatunków o ostrym, wyrazistym smaku i aromacie. Polecana szczególnie do pikantnych potraw z mięsa i ryb oraz pikantnych sałatek. Dodatek w mieszance kiełków brokuła wspomaga zapobieganie chorobom nowotworowym. Kiełki rzodkiewki mają właściwości bakteriobójcze, a kiełki gorczycy uzupełniają braki witaminy...
Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi fosforu i wapnia, magnezu, potasu, miedzi cynku oraz niezbędnego w procesie krwiotwórczym żelaza. Zawierają ponadto rzadko występującą w roślinach witaminę D oraz duże ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływają na przemianę materii. Są bardzo smaczne. Stanowią doskonały dodatek do...
Kiełki rzodkiewki są doskonałe smakowo, zawierają najwięcej spośród wszystkich kiełków witaminy C, ok. 60 mg w 100g (ilość ta pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C). Oprócz składników wyżej wymienionych odznaczają się wysoką zawartością żelazofosforu – odpowiedzialnego za układ krwionośny i kości. 100g kiełków rzodkiewki - 14 kcal.Produkt...
Kiełki rzeżuchy są bogate w łatwo przyswajany jod, ponadto zawierają siarkę, chrom, potas, mangan, magnez i wapń. Mają właściwości oczyszczające organizm, poprawiają apetyt i wspomagają trawienie. Zawarte w kiełkach rzeżuchy olejki eteryczne (w skład których wchodzą związki siarki) nadają im specyficzny i wyrazisty smak. Wspaniale nadają się do kanapek,...