Odmiana wczesna, plenna, wymagająca palikowania. Owoce kuliste, bez żeberkowania, duże i średnie bez piętki, nie mają skłonności do pękania. Miąższ soczysty o malinowej barwie, mięsisty, bardzo smaczny. Z rośliny można uzyskać od 6 do 8 kg owoców. Wysiew do ciepłego inspektu od połowy III do IV. Wysiew wprost do gruntu po 15 maja.
Siew: | III-V |
Zbiór: | VI-IX |
Rozstawa: | 60x80 cm |
Pomidory są jednymi z najchętniej uprawianych warzyw w Polsce. Nie bez powodu są tak lubiane, ponieważ są niezwykle smaczne i zdrowie. Zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. W pomidorach znajdują się między innymi witaminy z grupy B oraz witamina K. Regularne spożywanie pomidorów świetnie wpływa na skórę, serce oraz odporność organizmu.
Pomidory są szczególnie popularne w wielu kuchniach świata. Nadają się do zup, pizzy, sosów czy makaronów. Doskonale komponują się także z bazylią, innymi warzywami czy serami.