Mieszanka nasion na kiełki składająca się z gatunków tworzących pikantna kompozycje smakowa. Dzięki różnorodności gatunków wchodzących w skład tej mieszanki zyskujemy w jednej porcji duża dawkę wartościowych substancji odżywczych, soli mineralnych, aminokwasów i witamin. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów (jod, mangan, lit, selen). Regularne spożycie kiełków obniża ilość złego cholesterolu (działa antymiażdżycowo), reguluje procesy trawienne.
Skład mieszanki:
- Vigna radiata ( Fasola Mung ) - 40%;
- Raphanus sativus (Rzodkiew) - 10%;
- Raphanus sativus var sativus (Rzodkiewka) - 10%;
- Sinapsis alba (Gorczyca) - 10%;
- Lens culinaris (Soczewica jasna) - 10%;
- Lens culinaris green (Soczewica zielona) - 10%;
- Lens culinaris red (Soczewica czerwona) - 10%
Kiełki tej mieszanki świetnie nadają się do sporządzania surówek, sałatek lub jako dodatek do kanapek.
Przygotowanie kiełków:
Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy Toraf. Postępując zgodnie z instrukcja obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-4 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesna uprawę 3 rodzajów kiełków. Dodatkowe informacji na stronie www.toraf.pl. Inna metoda produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowana letnia woda. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gaza, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22°C), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie woda.
Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 2-3 cm, po 3-7 dniach.