Mieszanka nasion na kiełki składająca się z gatunków tworzących łagodną kompozycję smakową. Dzięki różnorodności gatunków wchodzących w skład tej mieszanki zyskujemy w jednej porcji dużą dawkę wartościowych substancji odżywczych, soli mineralnych, aminokwasów i witamin. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu, siarki i wiele mikroelementów (jod, mangan, lit, selen). Regularne spożycie kiełków obniża ilość złego cholesterolu (działa antymiażdżycowo), reguluje procesy trawienne.
Skład mieszanki:
- Vigna radiata (Fasola Mung) - 40%;
- Medicago sativa (Lucerna) - 30%;
- Lens culinaris white (Soczewica jasna) - 10%;
- Lens culinaris green (Soczewica zielona) - 5%;
- Lens culinaris red (Soczewica czerwona) - 5%;
- Raphanus sativus (Rzodkiew) - 5%;
- Raphanus sativus var sativus (Rzodkiewka) - 5%
Kiełki tej mieszanki świetnie nadają się do sporządzania surówek, sałatek lub jako dodatek do kanapek.
PRZYGOTOWANIE KIEŁKÓW
Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy Toraf. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 4-7 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków. Dodatkowe informacji na stronie www.toraf.pl.