zwalcza choroby grzybowe
- na bazie sprawdzonych substancji aktywnych
- działanie wgłębne i powierzchniowe
- do stosowania w formie oprysku
- zwiększa trwałość owoców po zbiorze
Produkt w formie koncentratu do zwalczania chorób grzybowych takich jak np. szara pleśń, brunatna zgnilizna drzew pestkowych, zamieranie pędów, antrakoza, zgnilizna twardzikowa.
Stosowany do ochrony roślin owocowych,warzywnych i ozdobnych uprawianych w ogrodzie.
Preparat powstał na bazie sprawdzonych substancji aktywnych. Na roślinie wykazuje działanie wgłębne i powierzchniowe. Zwiększa trwałość owoców po zbiorze.
Preparat należy stosować w formie oprysku, po wykryciu obecności choroby bezpośrednio na powierzchnię rośliny. Przed użyciem należy go rozcieńczyć z wodą w dawce odpowiedniej dla uprawy. Stosuje się go poprzez oprysk przy pomocy opryskiwacza ręcznego.
Posiada krótki okres karencji dla truskawki, jabłoni, pomidora, ogórka i gruszy. Może być stosowany przez cały okres wegetacyjny poza okresami aktywności pszczół.
Stosowanie
Problem | Roślina | Dawkowanie |
---|---|---|
szara pleśń, antaknoza | borówka amerykańska, żurawina | 8-10g w 5-20 l wody |
szara pleśń, zapobieganie infekcjom wtórnych patogenów (skażeniem przetrwalnikami Aspergillus spp.), nekroza kory winorośli (Phomopsis viticola) | winorośl | 12g w 4-10 l wody |
zgnilizna szyjki cebuli, zgnilizna twardzikowa, szara pleśń | cebula, szalotka, czosnek (w gruncie) | 10g w 3-10 l wody |
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa | ogórek, cukinia (pod osłonami, w szklarni) | 10g w 2-15 l wody |
zgnilizna twardzikowa | pomidor (w szklarni) | 10g w 10-12 l wody |
szara pleśń, antraknoza | truskawka | 8g w 6-8 l wody |
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa | papryka (pod osłonami, w szklarni) | 10g w 10-15 l wody |
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń | cebula z dymki (w gruncie) | 10g w 3-10 l wody |
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, antraknoza fasoli, zgorzelowa plamistość grochu, mączniak prawdziwy | groch zwyczajny (na świeże nasiona) | 8-10g w 7 l wody |
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa | sałata głowiasta i liściowa, cykoria sałatowa (odmiany białe i czerwone w tym Radicchio), endywia, botwinka, szpinak, rośliny zielarskie (w gruncie, pod osłonami, w szklarni) | 6g w 3-10 l wody |
szara pleśń, zapobieganie infekcjom wtórnych patogenów, zamieranie pędów i kwiatów powodowanych przez brunatną zgniliznę drzew pestkowych | rośliny ozdobne (uprawa w gruncie, pod osłonami, w szklarni) | 10g w 5-12 l wody |
szara pleśń | pomidor (w szklarni) | 10g w 10 l wody |
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, alternarioza | marchew | 8g w 3-10 l wody |
szara pleśń, gorzka zgnilizna, mokra zgnilizna, brunatna zgnilizna | grusza, pigwa | 7,5-10g w 3-15 l wody |
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, antraknoza, zgorzelowa plamistość, maczniak prawdziwy | groch siewny cukrowy (na strąki) | 8-10g w 7 l wody |
szara pleśń, zamieranie pędów maliny, antraknoza | malina | 8-10g w 7-10 l wody |
szara pleśń, zamieranie pędów, antraknoza | jeżyna | 8-10g w 7-10 l wody |
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa | pomidor (pod osłonami) | 10g w 10-12 l wody |
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, askochytoza, zgorzelowa plamistość, mączniak prawdziwy | fasola na świeże (zielone) nasiona, bób | 8-10g w 7 l wody |
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, askochytoza, zgorzelowa plamistość, mączniak prawdziwy | fasola i groch zwyczajny (na suche nasiona), łubiny: biały, żółty, wąskolistny | 10g w 4-8 l wody |
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa | bakłażan (pod osłonami, w szklarni) | 10g w 8-15 l wody |
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, alternarioza | pietruszka korzeniowa, pasternak, burak ćwikłowy, chrzan, brukiew, rzepa, salsefia | 8g w 3-10 l wody |
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa | seler korzeniowy (w gruncie) | 10g w 4-6 l wody |
szara pleśń, zamieranie pędów, antraknoza | porzeczki: czarna, czerwona, biała | 8-10g w 5-20 l wody |
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, antraknoza fasoli | fasola szparagowa | 8-10g w 7 l wody |
szara pleśń, zgnilizna twardzikowa | seler naciowy (w gruncie, pod osłonami, w szklarni) | 8g w 6 l wody |
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń | szczypiorek (w gruncie) | 8g w 3-10 l wody |
gorzka zgnilizna, szara pleśń | jabłoń | 7,5g w 6 l wody |
brunatna zgnilizna drzew pestkowych | czereśnia, wiśnia, śliwa | 6-10g w 6-15 l wody |
brunatna zgnlizna drzew pestkowych | morela, brzoskwinia, nektarynka | 6-9g w 3-15 l wody |
Kiedy stosować Switch 62,5 WG?