Sałata rzymska ma wyższą wartość odżywczą niż popularna sałata masłowa czy lodowa/krucha. Jej główną zaletą jest dłuższy okresie przydatności konsumpcyjnej oraz wyższa tolerancja na wysokie temperatury w porównaniu z innymi gatunkami sałat. Główki tworzą wydłużone luźno zwinięte liście, pojedyncza sałata rzymska waży ok 800-1000 g. Najsmaczniejsza część sałaty rzymskiej jest tzw. główka wewnętrzna, która składa się z kilkunastu wewnętrznych liści. Na zbiór wiosenny wysiewamy pod osłonami w marcu-kwietniu a na zbiór letni nasiona należy wysiewać w kwietniu-maju wprost do gruntu. Jeżeli chcemy mieć jeszcze zbiory jesienią to najlepiej wysiać nasiona w lipcu/sierpniu.
Waga: | 1g |
Siew: | III - IV, IV - VIII |
Zbiór: | ½ V - VII, IX - X |
Rozstawa: | 25 x 30 cm |