Fasola szparagowa karłowa zielona Grinstar 30g

Fasola szparagowa karłowa zielona Grinstar 30g

Obecnie brak na stanie
3,45 zł

(3,45 zł szt.)

Brutto

Odmiana szparagowa, wczesna o szerokim, płaskim strąku o wysokiej równoczesności dojrzewania strąków. Okres wegetacji ok 65 dni. Strąki gładkie, bez przewężeń, żywo zielone z lekkim połyskiem.  Odmiana polecana do bezpośredniego spożycia.

Gramatura: 30g.

 

Oferowana odmiana jest zaliczana do wczesnych. Okres wegetacji odmiany wynosi około 66 -75 dni.

Fasola jest rośliną ciepłolubną. Wysiew nasion odbywa się od połowy maja do końca czerwca w uprawie polowej. Głębokość siewu powinna wynosić 2-3 cm. Rozstawa rzędów odpowiednia dla dobrego wzrostu to 35-40 cm. Rozstaw pomiędzy roślinami w rzędzie 5-8 cm. Siewu można dokonywać rzędowo lub gniazdowo. Zbiory strąków odbywają się na bieżąco przez kilka tygodni.

Wymagania uprawowe fasolki są nieco wyższe. Preferuje miejsca słoneczne, ciepłe. Optymalne jest podłoże próchnicze, żyzne, przepuszczalne, umiarkowanie wilgotne. Odczyn w okolicy lekko kwaśnego. Rośliny wymagają nawadniania. Jest to zabieg konieczny zwłaszcza w stadium kwitnienia i zawiązywania strąków. Stanowisko młodych roślin trzeba również odchwaszczać.

Fasolka szparagowa jest bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz prowitaminy A. W swoim składzie obfituje w białko oraz witaminy z grupy B. Delikatne strąki obdarzone są sporą dawką wapnia, fosforu i żelaza. Zawiera również silne antyutleniacze - flawonoidy, chroniące przed wpływem wolnych rodników. Warzywo jest bogate w błonnik pokarmowy, wspomagający działanie układu pokarmowego.

W opakowaniu znajduje się 30 g nasion. Na odwrocie zamieszczone zostały informacje o uprawie i termin przydatności do wysiewu.

5905653700428
Nowy
No reviews

Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

6 inne produkty w tej samej kategorii :

Product added to wishlist
Product added to compare.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.