CUCURBITA MOSCHATA DUCHESNE
Dynia piżmowa LUNGA DI NAPOLI. Popularna odmiana dyni piżmowej wytwarzającej charakterystyczne maczugowate owoce o wadze do 15 kg i niewielkim gniazdem nasiennym. Zielona skórka pokryta jest szarymi smugami. Miąższ intensywnie pomarańczowy, słodki, bardzo smaczny, dzięki czemu można ją spożywać na surowo. Wysiew nasion w IV-V pod osłonami, lub w ½ V-VI wprost do gruntu.
Siew pod osłony: |
IV-V |
Siew grunt: | ½ V-VI |
Przesadzanie: | ½ V |
Zbiór: | IX-X |
Rozstawa: | 100 x 150 cm |
EAN: 5907595509503 |
NOWOŚĆ !!!
Dynia to warzywo, które hodowane jest głównie ze względów dekoracyjnych, ale nie tylko. Wielbiciele kremowego i słodkiego smaku dyni bardzo często wykorzystują ją również w kuchni, gdzie stanowi doskonały dodatek do sałatek, pieczywa, czy ciast. Dynia pełna jest wartości odżywczych, minerałów i witamin, dlatego bardzo często właśnie od niej rozpoczyna się rozszerzanie diety niemowlęcej. Ponadto warzywo to bardzo często wykorzystywane jest jako środek do regulowania układu pokarmowego.