Środkiem grzybobójczym w formie proszku do sporządzania zawiesiny wodnej o działaniu powierzchniowym do stosowania zapobiegawczego w ochronie przed chorobami, w amatorskiej uprawie drzew owocowych niskopiennych i roślin warzywnych w ogrodach działkowych i przydomowych. Działanie kontaktowe preparatu polega na tym, że jony miedzi dostają się do zarodników grzybów chorobotwórczych, blokując ich kiełkowanie i dalszy rozwój.
Produkt do stosowania w rolnictwie ekologicznym.
Środek przeznaczony wyłącznie do stosowania punktowego przy użyciu opryskiwaczy ręcznych.
Substancja czynna:
miedź w postaci tlenchlorku miedziowego
Stosowanie
Problem | Roślina | Dawkowanie |
---|---|---|
zaraza ziemniaka, bakteryjna cętkowatość | pomidor (pod osłonami) | 3 g w 1 l wody/10 m2 |
parch jabłoni, parch gruszy | jabłoń, grusza | 1,5 g w 0,5-0,75 l wody/10 m2 |
kędzierzawość liści brzoskwini | brzoskwinia | 10g w 1 l wody/10 m2 |
bakteryjna kanciasta plamistość, mączniak rzekomy | ogórek (w gruncie) | 2,5-3 g w 0,7 l wody/100m2 |
zaraza ogniowa | jabłoń | 1,5 g w 0,5-07,5 l wody/10 m2 |
zaraza ogniowa | grusza | 1,5 g w 0,5-0,75 l wody/10 m2 w okresie kwitnienia 0,75 g w 0,5-0,75 l wody/10 m2 w okresie wzrostu owoców |
rak bakteryjny drzew pestkowych | wiśnia, czereśnia | 3 g w 0,5-0,75 l wody/10m2 w okresie nabrzmiewania pąków 1,5g w 0,5-0,75 l wody/10m2 w okresie kwitnienia i wzrost owoców |
zaraza ziemniaka, bakteryjna cętkowatość | pomidor (w gruncie) | 2,5-3 g w 0,7 l wody/10 m2 |
antraknoza, bakterioza obwódkowa, szara pleśń | fasola | 3 g w 0,6-0,8 l wody/100m2 |