Odmiana wczesna (okres wegetacji 75 - 85 dni), przeznaczone do bezpośredniego spożycia i krótkotrwałego przechowywania. Zgrubienia bardzo długie kształtu cylindrycznego. Skórka i miąższ biały o łagodnym smaku rzodkiewki. Uprawiamy ją w drugim roku po oborniku z siewu wprost do gruntu. Siew na głębokość 2 cm od III do V na zbiór wiosenny i od poł VII do poł. VIII na zbiór jesienny.
Wiosenny | |
Siew: | III - V |
Zbiór: | V – VII |
Jesienny |
|
Siew: | ½ VII - ½ VIII |
Zbiór: | IX-X |
Rozstawa: | 15 x 30 cm |
Rzodkiewka jest bogata w przeróżne witaminy, między innymi witaminę A, C, K oraz witaminy z grupy B. Zawiera również fosfor, magnez, potas, wapń oraz żelazo. Rzodkiewka usprawnia pracę mózgu, poprawia pamięć oraz koncentrację. Rzodkiewkę warto spożywać podczas przeziębień, ponieważ zawiera witaminę C.
Rzodkiewki są niezwykle pyszne i zdrowe. Można je spożywać zarówno na surowo, jak i w innych postaciach. Świetnie smakują w sałatkach, surówkach oraz na kanapkach. Rzodkiewka lubi rosnąć obok marchwi, buraka, fasoli i grochu. Rzodkiewka uprawiana jest zarówno w gruncie, jak i pod szkłem.