Kompozycja aromatycznych ziół i przypraw, podkreślająca walory smakowe i zapachowe domowego masła.
Składniki na 200 g masła:
- ok. 0,5 L śmietanki 30 - 42%,
- mieszanka ziół i przypraw do masła,
- zimna woda,
- sól.
Masa netto: 10g
Przepis:
Wlej śmietankę do słoika (0,9 L), dokładnie zakręć słoik i potrząsaj nim do momentu oddzielenia się maślanki (może to potrwać od 5 do 10 min.). Sito umieść na misce, wyłóż na sito powstałe masło. Odsączoną maślankę przelej do innego naczynia (można ją wypić). Do miski wlej bardzo zimną wodę, wyłóż powstałe masło i wygniataj, aż do momentu pozbycia się pozostałości maślanki (wymieniaj wodę do momentu, aż będzie przezroczysta). Następnie masło przełóż do suchego naczynia oraz dodaj mieszankę ziół i przypraw (rekomendujemy 2 g) oraz sól według uznania. Czosnkowa mieszanka wzbogaci również smak gotowego masła zakupionego w sklepie.
Więcej przepisów znajdziesz na: www.browin.pl/przepisnik.
Składniki: czosnek granulowany, liść pietruszki, majeranek.