Odmiana wczesna, bardzo plenna do uprawy w gruncie i w tunelach foliowych. Rośliny wysokie, wymagające palikowania. Owoc duży, o masie 180–250 g, lekko spłaszczony, lekko żebrowany, bez piętki i skłonności do pękania, dość twardy. Skórka cienka, miąższ o malinowym wybarwieniu, soczysty, mięsisty, bardzo smaczny. Z rośliny można uzyskać 8–9 kg owoców. Wysiew do ciepłego inspektu od III do IV. Wysiew wprost do gruntu po 15 maja.
Siew: | III-V |
Zbiór: | ½ VII-IX |
Rozstawa: | 50 x 70 cm |
Pomidory są jednymi z najchętniej uprawianych warzyw w Polsce. Nie bez powodu są tak lubiane, ponieważ są niezwykle smaczne i zdrowie. Zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. W pomidorach znajdują się między innymi witaminy z grupy B oraz witamina K. Regularne spożywanie pomidorów świetnie wpływa na skórę, serce oraz odporność organizmu.
Pomidory są szczególnie popularne w wielu kuchniach świata. Nadają się do zup, pizzy, sosów czy makaronów. Doskonale komponują się także z bazylią, innymi warzywami czy serami.