Nasiona na kiełki brukwi mają świeży, wyrazisty smak, przypominający kalarepę. Są smaczne i pożywne. Są bogatym źródłem białka, błonnika, olejku gorczycznego oraz glukozynolanów. Glukozynolany chronią przed nowotworami i są wskazane dla diabetyków. Zawierają też witaminy A, C i grupy B oraz składniki mineralne żelazo, potas, magnez, siarkę, cynk. Spożywanie kiełków brukwi dobrze wpływa na skórę, wygląd cery i włosów. Są one także wskazane przy zaparciach, wspomagają oczyszczenie organizmu z toksyn, poprawiają odporność i siły witalne. Świeże kiełki brukwi są zdrowym i wartościowym dodatkiem do sałatek, kanapek, dań podawanych na ciepło. Szczególnie polecane do gotowanych warzyw kapustnych, które podczas obróbki termicznej tracą wiele właściwości zdrowotnych.
gramatura: 10g