Kultury bakterii do mięs dojrzewających 2g
Kultury bakterii do mięs dojrzewających 2g
Kultury bakterii do mięs dojrzewających 2g
Kultury bakterii do mięs dojrzewających 2g
Kultury bakterii do mięs dojrzewających 2g
Kultury bakterii do mięs dojrzewających 2g
Kultury bakterii do mięs dojrzewających 2g
Kultury bakterii do mięs dojrzewających 2g
Kultury bakterii do mięs dojrzewających 2g
Kultury bakterii do mięs dojrzewających 2g

Kultury bakterii do mięs dojrzewających 2g

Obecnie brak na stanie
9,83 zł

(9,83 zł szt.)

Brutto
  • Mięsa dojrzewające na wyciągnięcie ręki — już od dziś możesz cieszyć się własnymi, przygotowanymi w domu mięsami dojrzewającymi. Kultury bakterii umożliwią Ci przygotowanie m.in. schabu, polędwiczki, szynki lub karczku.
  • Mięsa dojrzewające już w 10-dni — idealnie dobrane kultury bakterii pozwalają na przeprowadzenie szybkiego, a co najważniejsze bezpiecznego dojrzewania mięs w domowych warunkach!
  • Dodatkowe bezpieczeństwo — przy wykorzystaniu naszych kultur bakterii do mięs dojrzewających masz pewność, że Twoje swojskie wyroby są chronione i zabezpieczone przed rozwojem szkodliwych drobnoustrojów.

 
  • Charakterystyczny smak i aromat — produkt nie tylko przyśpiesza dojrzewanie mięs, ale nadaje im również szczególny i niepowtarzalny zapach oraz walory smakowe, które zachwycą wszystkich Twoich bliskich.
  • Na 10 kg mięsa — fiolka kultur bakterii do mięs dojrzewających pozwoli Ci na przygotowanie, aż ok. 7 kg ulubionych, gotowych wyrobów dojrzewających!
Idealnie dobrane kultury bakterii umożliwiające szybkie i bezpieczne dojrzewanie mięs w kawałku np.: schabu, polędwiczki, szynki lub karczku. Kultury bakterii: przyspieszają dojrzewanie, zabezpieczają przed rozwojem szkodliwych drobnoustrojów, nadają charakterystyczny smak i aromat dojrzewających mięs. Fiolka wystaracza na 10 kg mięsa. 
Przepis na schab dojrzewający:
Składniki: 1 kg schabu (2 kawałki po 0,5 kg), 2 g saletry potasowej (1/3 łyżeczki), 75 g soli niejodowanej (3,5 łyżki), 0,2 g kultur bakterii (1/10 fiolki), 1 łyżeczka cukru, 1 L wody. 
Aby przygotować zalewę peklującą, do 1 L wody dodaj saletrę potasową, sól i cukier. W 100 ml zalewy rozpuść kultury bakterii i dodaj do zalewy peklującej. Użyj ok. 50 ml zalewy peklującej z kulturami bakterii do nastrzyku mięsa. Następnie umieść mięso w zalewie na 36 godzin w temperaturze pokojowej, aby aktywować dodane bakterie. Po tym czasie mięso obsusz ręcznikiem papierowym i pozostaw do dalszego obsuszania przez 48 godzin w lodówce (+7 °C). W piątym dniu procesu całkiem suche mięso wędź w temperaturze do 35°C przez 4 godziny do zmiany barwy na jasnopomarańczową. Do wędzenia użyj owocowych zrębków (czereśni lub śliwy). Po wędzeniu trzymaj mięso w temperaturze do 22°C przez 2 doby. Następnie dla uzyskania najlepszego efektu schab zapakuj próżniowo i przechowuj w lodówce przez minimum 4 dni. Zamiast pakowania próżniowego, schab można również przechowywać w temp. +7°C i wilgotności ok. 80 % np.: w naczyniu z ociekaczem oraz z dostępem powietrza. Schab dojrzewający jest gotowy w 10 dni (kawałki 0,5 kg) lub 20 dni (kawałek 1 kg). Dla uzyskania jeszcze bardziej wyrazistego smaku wydłuż proces dojrzewania. 
Składniki: Staphylococcus carnosus, Staphylococcus xylosus, Lactobacillus sakei, Pediococcus pentosaceus.
Przechowywać w temperaturze: ≤ -17°C
Długość: 10 cm
Szerokość: 0.5 cm
Wysokość: 10 cm
Masa: 2.0 g
Masa: 2.0 g
Wydajność: na 10 kg mięsa
Przeznaczenie: do dojrzewających wyrobów: schabu, polędwiczek, karczku, szynki
Czas procesu: gotowe już nawet w 10 dni
5904816000955
Nowy
No reviews
Product added to wishlist
Product added to compare.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.