Odmiana bardzo wczesna, plenna, okres wegetacji 90 dni. Rośliny niskie, silnie rozkrzewione. Tworzy nieduże kolby długości 8-12 cm w liczbie 2-3 na roślinie. Ziarno bardzo słodkie i smaczne. Polecana do bezpośredniego spożycia i na przetwory. Wysiewać po 2-3 ziarna na głębokość 4-6 cm. Po wschodach przerwać pozostawiając 2 rośliny w jednym punkcie. Lubi stanowiska ciepłe, słoneczne, gleby zasobne w składniki pokarmowe.
Opakowanie: |
20g |
Siew: |
połowy IV- VI |
Zbiór: | IX- X |
Rozstawa: | 30- 50 x 25 cm |
Kukurydza w Polsce jest najczęściej uprawiana na ziarno lub kiszonkę. Zawiera cenne witaminy oraz składniki mineralne. Jest bogata między innymi w witaminy z grupy B, witaminę A, C oraz E. Witaminy z grupy B zapobiegają niedokrwistości, wzmacniają włosy, skórę oraz paznokcie. Kukurydza zawiera także składniki mineralne, takie jak magnez, cynk, żelazo i potas.
Gotowana kukurydza to świetny dodatek do obiadu. Doskonale smakuje podawana z innymi warzywami, na przykład papryką i fasolą. Można stworzyć pyszne meksykańskie danie!