Zea mays var. saccharata
Odmiana późna tworząca małe stożkowate wąskie smaczne kolby. Rośliny średniej wysokości. Do zbioru najlepiej nadają się młode nie dojrzałe soczyste słodkie kolby długości około 10-12 cm które nadają się bezpośrednio do spożycia lub można zrobić z nich przetwory do słoików lub użyć jako dodatek do sałatki lub innego dania. Nasiona wysiewamy wiosną po ostatnich przymrozkach po 2-3 ziarna na głębokość 2-4 cm. Po wschodach przerwać pozostawiając 2 rośliny w jednym punkcie. Lubi stanowiska ciepłe, słoneczne, osłonięte od wiatru gleby zasobne w składniki pokarmowe.
Siew: |
połowy V- VI |
Zbiór: | VIII- IX |
Rozstawa: | 25 x 25 cm |
Kukurydza w Polsce jest najczęściej uprawiana na ziarno lub kiszonkę. Zawiera cenne witaminy oraz składniki mineralne. Jest bogata między innymi w witaminy z grupy B, witaminę A, C oraz E. Witaminy z grupy B zapobiegają niedokrwistości, wzmacniają włosy, skórę oraz paznokcie. Kukurydza zawiera także składniki mineralne, takie jak magnez, cynk, żelazo i potas.
Gotowana kukurydza to świetny dodatek do obiadu. Doskonale smakuje podawana z innymi warzywami, na przykład papryką i fasolą. Można stworzyć pyszne meksykańskie danie!