Klarowin 2 do win czerwonych 7g
Klarowin 2 do win czerwonych 7g
Klarowin 2 do win czerwonych 7g
Klarowin 2 do win czerwonych 7g

Klarowin 2 do win czerwonych 7g

4,92 zł

(4,92 zł szt.)

Brutto

Domowe wino nie zawsze jest klarowne, dlatego potrzebne może być klarowanie. Niestety nigdy nie możemy być do końca pewni, czy mamy do czynienia ze zmętnieniami spowodowanymi przez cząsteczki naładowane dodatnio (np. białka), czy ujemnie (np. polifenole) lub inne związki pochodzenia organicznego. Zanim zastosujemy konkretny środek klarujący, warto zrobić próbek na małej próbce wina (ok. 1 L). Pozwolili nam to dobrać właściwy środek klarujący. Proces klarowania trwa zazwyczaj około tygodnia. Należy również pamiętać aby nie przedawkować środków klarujących. W zbyt dużej dawce mogą wystąpić wtórne zmętnienia lub spowodujemy zmianę barwy naszego wina.

Masa netto: 7 g

 

Klarowin 2 to skuteczny środek klarujący do win i soków. W jego skład wchodzi żelatyna kwasowa (naładowana dodatnie), która po napęcznieniu w wodzie wykazuje silne właściwości adsorpcyjne. Wiąże w swej strukturze różnego typu substancje naładowane ujemnie, głównie zmętnienia barwnikowe i garbnikowe powodując ich osadzanie na dnie naczynia. W wyniku reakcji powstają duże, łatwo opadające cząstki, które dodatkowo skupiają i ściągają białka (naładowane dodatnie). Stosowany głównie do win czerwonych.

Istotne cechy:
• Na 30-50 L nastawu
• Do klarowanie win czerwonych

Sposób użycia:
Odpowiednią porcję Klarowinu 2 wsyp do 100 ml wody i dobrze wymieszaj. Dodaj roztwór do klarowanego płynu. Efekt widoczny powinien być po ok. tygodniu w formie opadającego na dno osadu.

Składniki: żelatyna kwasowa

5904816015768
11 produktów
No reviews

3 inne produkty w tej samej kategorii :

Product added to wishlist
Product added to compare.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.