Kultury bakterii do twarogu
Kultury bakterii do twarogu
Kultury bakterii do twarogu
Kultury bakterii do twarogu
Kultury bakterii do twarogu
Kultury bakterii do twarogu

Kultury bakterii do twarogu

Obecnie brak na stanie
20,98 zł

(20,98 zł szt.)

Brutto

Doskonale dobrana mieszanka liofilizowanych bakterii fermentacji mlekowej, dzięki której przygotujesz pyszny, domowy twaróg lub zsiadłe mleko. Dodatek bakterii przyśpiesza i stabilizuje proces tworzenia zsiadłego mleka.

 

Przygotowanie: 

5 litrów mleka niskopasteryzowanego (do 74°C) lub świeżego wlej do garnka i podgrzej do temp. 40 °C. Dodaj ok. 0,3 g (ok. 1/5 łyżeczki) bakterii rozpuszczonych w ok. 30 ml chłodnej wody lub mleka. Całość odstaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej (ten proces pozwala otrzymać zsiadłe mleko). Następnie, aby otrzymać twaróg, uzyskane ukwaszone mleko stopniowo* podgrzej do temp. 38-45 °C i utrzymuj zadaną temperaturę do momentu wydzielenia się serwatki (przez min. 30 minut). Ziarno twarogowe przełóż do chusty w celu odcieku i umieść w lodówce na ok. 8 godzin. Twaróg polecamy spożywać z dodatkiem śmietany i szczypiorku lub na słodko z owocami. 

*Im niższa temp. tym delikatniejszy będzie Twój twaróg. Aktywność produktu: 1 U. Masa kultur bakteryjnych może się różnić w zależności od ich aktywności. Mleko świeże – prosto od krowy, zaleca się poddać pasteryzacji w temperaturze ok. 65⁰C przez 30 minut.

Okres terminu trwałości uwzględnia możliwość transportu produktu w temperaturze poniżej 30°C do 7 dni.

Składniki: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus helveticus, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactis subsp. cremoris, laktoza.

Wymiary opakowania:

długość 12,5 cm 

szerokość ok. 0,3 cm

wysokość 18,6 cm.

Masa: 3.0 g
Przeznaczenie: do twarogu oraz zsiadłego mleka
Wydajność: na 50 L mleka
Aktywność: 1 U
5904816000313
Nowy
No reviews

1 inny produkt w tej samej kategorii

Product added to wishlist
Product added to compare.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.