Forma serowarska do domowego wyrobu serów, okrągła, idealna zwłaszcza do serów podpuszczkowych miękkich oraz twarogowych. Pozwala otrzymać ser w kształcie półkuli. Forma posiada otwory, przez które odcieka serwatka oraz nóżki, dzięki którym odciekający płyn nie styka się z serem.
Wykonana została z wytrzymałego tworzywa, posiada atest dopuszczający do kontaktu z żywnością.
Wysokość foremki: 4,8 cm.
Forma rekomendowana na 250 g masy serowej.
Domowy wyrób sera to jeden z najbardziej atrakcyjnych rodzajów SLOW FOOD. Taki ser najlepiej smakuje ze świeżym, pachnącym chlebem i winem - również domowej produkcji., Warto jeść zdrowe, samemu tworzone sery i degustować je w miłej atmosferze, w gronie bliskich i przyjaciół.
Wymiary:
- wewnętrzne:
∅ 9,9/3,8 cm
wysokość 4,5 cm
- zewnętrzne:
∅ 10,2/4,0 cm
wysokość 4,6 cm
wysokość całkowita ( z nóżkami) 4,8 cm.