NOWOŚĆ !!!
Kwiaty fiołka rogatego nie tylko ładnie się prezentują i pięknie pachną, ale dodatkowo są jadalne, mają słodki smak. Można dodwać je do sałatek warzywnych i owocowych lub wykorzystywać do dekoracji potraw.
Fiołek rogaty bardzo dobrze znosi miejsca zacienione, na których dłużej kwitnie. Należy uprawiać go na glebach żyznych, wilgotnych i kwaśnych. Uprawia sie go z rozsady, produkowanej w sezonie poprzedającym kwitnienie. Nasiona wysiewa się w maju-lipcu do pojemników lub na rozadnik. Sadzonki na miejsce stałe wysadza się w od lipca do października, z zachowaniem rozstawy 10-15 x 25 cm. Rośliny zakwitają wiosną, a niekiedy nawet już w listopadzie. Fiołek rogaty można uprawiać też z siewu ozimego, bezpośrednio na miejsce stałe, w październiku-listopadzie. Siewki pojawiają się wówczas wiosną.