Wyjątkowa nuta esencji o smaku KRUPNIKUS sprawi, że pokochasz ten głęboki smak zwłaszcza, gdy jesteś koneserem nalewek, koktajli, czy też drinków. Masz niebanalny gust i ochotę na wyjątkowe wrażenia – koniecznie wypróbuj naszą zaprawkę o smaku KRUPNIKUS.
- Esencja o smaku KRUPNIKUS - zaprawka z tradycyjnym, staropolskim charakterem!
- Piękny, głęboki aromat - stworzona do wyrobu domowych trunków.
- Praktyczna w użyciu - buteleczka z esencją posiada wgłębienia, pozwalające na precyzyjne odmierzenie 10-mililitrowych porcji, potrzebnych do zrobienia 1 L trunku.
- Rewelacyjny pomysł na nalewkę, koktajl lub drink- z nią zawsze Ci się uda stworzyć niesamowitą esencję smaku!
- Wzbudza absolutny zachwyt - odkryj wyrafinowane trunki, szukaj ulubionych nut smakowych.
Do stworzenia tej niepowtarzalnej esencji zainspirowały nas spirytusowe, polskie i litewskie trunki z przełomu XVII i XVIII wieku, wzbogacone mieszankami ziół, przypraw oraz miodu.
Starodawny „krupnik” gościł w domach szlachty, ale także zamożnych chłopów. Ze względu na swój wyjątkowy skład był stosowany jako doskonałe lekarstwo na rozmaite dolegliwości. Z drugiej strony, uważany był za jeden z najznakomitszych napitków proponowanych na ucztach i przyjęciach weselnych.
Sposób użycia:
Zawartość buteleczki wlej do 4 L napoju. Dodaj 1-1,2 kg miodu. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na 24 godziny. Wgłębienia w buteleczce pozwalają odmierzyć 10-mililitrowe porcje esencji do przygotowania 1 L alkoholu.
Powyższy przepis (znajdujący się na etykiecie) jest wersją uproszczoną, dzięki której stworzysz smaczny ale nieklarowny likier. Jeśli chcesz otrzymać klarowny trunek o mocy około 40%, skorzystaj z przepisu poniżej.
Według naszej prostej receptury przyrządzisz około 5 litrów wyśmienitego bursztynowego trunku o miodowo-korzennym aromacie. Nasz przepis możesz dowolnie modyfikować, według własnego uznania, dodając mniej lub więcej miodu i spirytusu.
Rozpuść 1-1,2 kg (0,8-1 L) miodu w 2,1 L wody, podgrzej aż do zagotowania. Następnie zdejmij pianę pojawiąjącą się na powierzchni aby uzyskać klarowny trunek. Do wystudzonego roztworu dodaj 1,9 L 95% spirytusu oraz całą naszą zaprawkę. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na 24 godziny.
Wytrącanie się osadu na dnie butelki z gotowym likierem jest naturalnym zjawiskiem.
Składniki: gliceryna, woda, aromat, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; trójoctan glicerolu.
Esencja, w zależności od partii produkcyjnej, może być klarowna lub delikatnie mleczna - obie postacie są prawidłowe.
Objętość całkowita: 40 ml.