Odmiana bardzo plenna wczesna do całorocznej uprawy gruntowej. Tworzy duże kształtne karminowo-czerwone zgrubienia z białym ogonkiem. Łagodna w smaku odporna na parcenie i pękanie. Przez długi okres zachowuje dobrą jakość zgrubienia. Siew na głębokość 1 cm od poł. III do V na zbiór wiosenny i od VIII do poł. IX na zbiór jesienny.
Wiosenny |
|
Siew: | ½ III – V |
Zbiór: | V – VII |
Jesienny |
|
Siew: | VIII - ½ IX |
Zbiór: | IX – X |
Rozstawa: | 2-3 x 10-20 cm |
Rzodkiewka jest bogata w przeróżne witaminy, między innymi witaminę A, C, K oraz witaminy z grupy B. Zawiera również fosfor, magnez, potas, wapń oraz żelazo. Rzodkiewka usprawnia pracę mózgu, poprawia pamięć oraz koncentrację. Rzodkiewkę warto spożywać podczas przeziębień, ponieważ zawiera witaminę C.
Rzodkiewki są niezwykle pyszne i zdrowe. Można je spożywać zarówno na surowo, jak i w innych postaciach. Świetnie smakują w sałatkach, surówkach oraz na kanapkach. Rzodkiewka lubi rosnąć obok marchwi, buraka, fasoli i grochu. Rzodkiewka uprawiana jest zarówno w gruncie, jak i pod szkłem.