Nowa, ulepszona receptura! Drożdże gorzelnicze Turbo Torpedo 72 h, fermentują aż do 21% alkoholu.
- Moc do 21% alkoholu - nowa receptura drożdży i pożywek pozwala osiągnąć aż do 21% alkoholu.
- Do nastawów z różnych surowców - drożdże Turbo torpedo 72 h są idealne do fermentacji cukru, owoców, kukurydzy, jęczmienia, żyta, pszenicy, ziemniaków, melasy.
- Fermentacja w 72 h - do przefermentowania 6 kg cukru drożdże potrzebują jedynie 3 dni.
- Porcja na 6-9 kg cukru - ilość cukru, jaką dodaje się do fermentacji, zależy od stężenia alkoholu, jaki chce się uzyskać w nastawie.
- Na 25 L nastawu - opakowanie drożdży Turbo Torpedo 72 h wystarcza do przygotowania 25 L nastawu.
Sposób użycia:
Wybierz wariant fermentacji (patrz tabela). W pojemniku fermentacyjnym lub balonie w zależności od pożądanej ilości alkoholu, rozpuść odpowiednią porcję cukru* w podanej ilości letniej wody o temp. 30°C.
Następnie wsyp całą zawartość torebki i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowany roztwór fermentuj przez określoną w tabeli ilość dni, w temp. 20-25°C.
*dla nastawów z ilością cukru większą niż 7kg, drugą porcję cukru dodaj ostrożnie po 48h.
Uwaga: Nastaw będzie się pienił, dlatego najlepiej dodaj ok. 100 g cukru i poczekaj, aż piana opadnie, następnie dosyp resztę cukru. Polecamy również Odpieniacz redukujący pianę.
Dla uzyskania najlepszego efektu, polecamy wyklarowanie nastawu po zakończeniu fermentacji.
Wariant
I
II
III*
IV*
Alkohol [%]
15
17
19
21
Cukier [kg]
porcja
I dawka
6
7
7
7
II dawka
-
-
1
2
Woda [L]
22
21
20
19
Dni
3
4-5
6-8
9-14
Składniki: drożdże, fosforan (V) potasu, siarczan (VI) magnezu, węglan (IV) wapnia, fosforan (V) diamonu, witamina B1.
Uwaga: opakowanie wykorzystaj w całości do jednego nastawu.