Chusta serowarska idealna do domowej produkcji sera. Domowy wyrób sera to jeden z najwcześniejszych rodzajów SLOW FOOD. Im dłużej dojrzewa tym jest lepszy. Najlepiej smakuje jedzony w gronie przyjaciół razem ze świeżym, pachnącym domowym chlebem i popijany domowym winem. Taka atmosfera idealnie pasuje do tej idei - jedzenia prostych produktów przygotowanych samemu z troską o najmniejszy szczegół.
Duży rozmiar chusty ułatwia proces serowarski oraz pozwala na produkcję większej ilości sera (1 kg) - Dzięki stożkowej strukturze otworów nie przywiera do masy serowarskiej dzięki czemu powierzchnia sera jest wyjątkowo gładka - Nie zatrzymuje w sobie wilgoci, co powoduje, że nie trzeba stosować dużego nacisku - Umożliwia łatwe wyjęcie sera z prasy - Wykonana z elastycznego, trwałego polietylenu - Wielokrotnego użytku, po uprzednim wypraniu w temp. 60-70°C - Aby uzyskać jak najlepsze odsączenie serwatki oraz gładkość sera należy umieścić masę serowarską od wewnętrznej, gładkiej strony chusty.