Kalafior

Kalafior

Kalafiory lubią glebę próchniczą, zasobną w związki mineralne. Z uwagi na płytki system korzeniowy, kalafior dobrze rośnie w glebie, która zatrzymuje wodę – nie należy uprawiać kalafiora na glebach piaszczystych. Kalafior ma duże potrzeby nawozowe, dlatego jesienią poprzedniego roku przed  uprawą kalafiora, należy grządkę zasilić obornikiem albo kompostem.
Kalafior doskonale nadaje się do upraw poplonowych, ponieważ ma krótki okres wegetacyjny, nie należy go jednak uprawiać po innych kapustnych z uwagi na zagrożenia chorobami i szkodnikami. Najlepszymi przedplonami są: por, pomidory, fasola, ogórki, owies, gryka, mięta. Przedplon pozostawia glebę w dobrej kulturze, co sprzyja szybkiemu wzrostowi kalafiora oraz ogranicza zabiegi odchwaszczające.
Kalafior jest warzywem niskokalorycznym. Zawiera sole mineralne (m.in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk), karoteny, witaminy (przede wszystkim C, ale też K, B1, B2, B6), kwasy organiczne. Polecany dla osób z problemami przewodu pokarmowego oraz będących na diecie.

https://agroter.pl/modules/iqithtmlandbanners/uploads/images/63f3a194b11de.jpg
Product added to wishlist
Product added to compare.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.